Poliția austriacă luptă cot la cot cu poliția județeană!

Acțiunile polițiștilor români nu se rezumă doar la activitatea locală sau națională ci, datorită integrării în Uniunea Europeană, aceștia se pot deplasa și pot colabora cu autorități din alte țări pentru a diminua cazurile de infracțiune în rândul cetățenilor.

Un astfel de caz a avut loc în această săptămână în județul Caraș-Severin. O colaborare foarte bună între poliția română și poliția austriacă a dus la prinderea unei grupări de infractori din Caraș-Severin care se ocupa cu furtul anumitor produse din Austria și comercializarea lor în țară și în județ.

Prezenți la Reșița, polițiștii austrieci au fost mai mult decât încântați să vorbească despre colaborarea excelentă cu autoritățile județene care a dus la prinderea grupării de infractori: „A fost o colaborare extraordinară, cazul a început acum aproximativ un an, în luna mai, iar de atunci colaborăm foarte strâns. Ne bucurăm să putem culege roadele acestei colaborări. Ideea de bază este că și poliția poate circula dincolo de granițele unei țări, nu doar infractorii și sperăm că lucrul acesta îi va speria pe aceștia și nu se vor simți atât de siguri pe ei”, declară Ewald Hausleitner, din partea Comandamentului Poliție Judiciară Burgenland Austria.

România este o destinație foarte importantă pentru noi deoarece avem o colaborare de nota zece cu autoritățile de aici. În ultimii doi ani am derulat mai multe activități împreună cu poliția română, ce au vizat nu doar grupări de infractori, dar și trafic de persoane și trafic de imigranți. Acțiunile noastre nu au fost orientate doar către infractorii români, am avut cazuri de cetățeni austrieci care au comis infracțiuni în România”, explică Tamara Kerbl, din partea autorităților austriece.

Șeful Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin, Grigore Stolojescu, a precizat că acțiunea de colaborare s-a desfășurat în condiții foarte bune, autoritățile austriece au fost chemate să participe la percheziții tocmai pentru a lua parte de aproape la întreaga acțiune. De asemenea, reprezentanții poliției din Austria au avut numai cuvinte de laudă la adresa colegilor cărășeni: „Am rămas surprins când, după percheziții, au venit la mine polițiștii austrieci și mi-au spus cu sinceritate că polițiștii noștri sunt mai meticuloși în unele lucruri decât ei. Am fost mândru și m-am bucurat să aud asta”, declară comisarul șef dr. Grigore Stolojescu.

Amintim că în urmă cu câteva zile au fost percheziționate șapte domicilii, de unde s-au ridicat bunuri în valoare de 250 de mii de euro, de la aparate electrocasnice și telefoane mobile la biciclete valoroase. În urma acțiunii polițiștilor austrieci și cărășeni, au fost arestați trei dintre cei nouă membrii ai grupării, doi dintre aceștia fiind arestați în afara țării, în Germania, respectiv Austria, iar trei dintre ei fiind cercetați în libertate.

Gruparea era foarte bine organizată, membrii săi făceau deplasări în Austria și cercetau zona, iar apoi trimiteau ponturi pentru ceilalți membrii ai grupării. Fiecare în timpul traseului puncta următoarea lovitură pentru cei care veneau din urmă. Bunurile, o dată furate, erau foarte repede valorificate în țară, anumite produse fiind chiar comandate de clienți din țară.

Activitatea desfășurată de cei nouă tineri îi va costa pe aceștia până la 10 ani de închisoare, fiind cercetați în Austria pentru furt calificat grav într-un grup de organizație criminală.