UPDATE Vameșul de la Naidăș și contrabandiștii sunt liberi!

Acţiunea de ieri a poliţiştilor de la Investigarea Fraudelor şi a ofiţerilor de la Direcţia Generală Anticorupţie s-a soldat cu mai multe reţineri.

UPDATE, ora 17.00 
Instanța a respins propunerea de arestare preventivă a procurorilor. În schimb, inculpații din acest dosar nu au voie să părăsească țara.

UPDATE, ora 15:20
Cazul de ieri se pare că ar avea legătură cu un microbuz de țigări găsit abandonat în zona Bozovici în noaptea de 24 spre 25 septembrie a anului trecut. Din informațiile deținute, autovehiculul ar fi intrat în țară prin Vama Naidăș. Polițistul de frontieră chemat ieri la audieri a plecat acasă, fără să primească Ordonanță de reținere pentru 24 de ore. Asta în timp ce vameșul Daniel Șerban este propus pentru arestare preventivă, alături de alți 4 contrabandiști. Acesta lucra la Vamă la Reșița, dar în urma descinderilor DNA, de acum câțiva ani, a fost repartizat la Naidăș. Mai mult, acesta este suspectat de faptul că în noaptea în care microbuzul a intrat în țară era pe tură, în Vama Naidăș. Daniel Șerban se apără și spune că el ar fi controlat microbuzul și că nu ar fi găsit vreo țigară. Se declară nevinovat și insinuează că microbuzul găsit ar fi putut fi încărcat cu țigări în altă parte. Vameșul se află în sala de judecată, alături de ceilalți patru contrabandiști, și își așteaptă sentința. Procurorii vor să îi aresteze preventiv pentru 29 de zile.

UPDATE, ora 12:08

Vama Naidăş continuă să fie unul din principalele puncte prin care se introduc ţigări de contrabandă în ţară, în ciuda acţiunii de proporţii de acum doi ani, când zeci de vameşi şi poliţişti de frontieră au fost luaţi cu elicopterele de către DNA şi trimişi în judecată pentru luare de mită. Poliţistul de frontieră Dănuț Giurgiu și lucrătorul vamal Daniel Șerban sunt cercetaţi în urma descinderilor de ieri din zona Moldova Nouă din cauză că ar fi permis intrarea în țară a unui transport mare de țigări, fiind în complicitate cu membrii unei grupări care se ocupă cu valorificarea tutunului de contrabandă adus din Serbia. Cei doi şi alţi trei contrabandişti au fost reţinuţi pentru 24 de ore, iar astăzi, la Propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Oraviţa, vor ajunge în instanţă pentru emiterea sau nu a mandatelor de arestare preventivă.

,,Este vorba despre un dosar penal în care sunt cercetate mai multe persoane pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi contrabandă cu ţigări. A fost pus sechestru asigurator asupra unor imobile şi autoturisme, prejudiciul în această cauză fiind de peste 350.000 de lei”. Ancuţa Cărbunaru, purtător de cuvânt IPJ Caraş-Severin.