Poliţist, acuzat că o face de oaie

Un bun lăsat în familie în urma unui deces s-a transformat în necaz pentru o familie din Bocşa, care abia acum s-a izbit de nedreptăţile din România. Deşi nu este vorba despre sume fabuloase, ci doar despre o turmă de oi, oamenii simt că sunt luaţi la mişto de instituţiile statului, care îi tratează cu dezinteres.

Monica Ciorogariu (FOTO) locuieşte în Bocşa de ani buni. Decesul tatălui său a fost un şoc pentru tânără, dar odată ce a descoperit cum acţionează organele statului în numele Legii, suferinţa i s-a adâncit şi mai mult. Femeia a primit moştenire de la tatăl său, pe lângă alte bunuri, o turmă de oi. Neînţelegerea legată de numărul acestora şi declaraţiile controversate ale ciobanului care le îngrijea au făcut-o să apeleze la Poliţie, neştiind că lucrurile se vor complica şi mai tare.

„Am fost la Poliţia oraşului Bocşa, unde am prezentat toate probele pe care le-am avut. La dosar  s-a  adăugat inclusiv declaraţia, în care explicam în detaliu ce s-a întâmplat. Ceea ce m-a deranjat a fost faptul că acest domn inspector, Vasile Isac a tratat cu superficialitate cazul. Plângerea depusă nu a fost înregistrată în evidențe atunci imediat, ci ulterior, pe motiv că nu ar exista secretară în sediul poliției și că nu are cine să o înregistreze. În plus, a rătăcit în mod misterios propria mea declaratie pe care  am scris-o chiar în sediul  Poliţiei, cu martori. Mai mult, în referatul pe care domnul Isac Vasile l-a înaintat Parchetului împreună cu dosarul aferent se specifică foarte clar că a fost depusă şi declaraţia părţii vătămate”, a declarat Monica Ciorogariu. În tot acest context, inspectorul de poliţie a considerat că dosarul nu merită cercetat, deşi femeia este sigură că dreptatea ar trebui să fie de partea sa.

Plângere la Parchet
Pentru că a deranjat-o vizibil modul în care acesta a acţionat, localnica din Bocşa a mers mai departe cu aceeaşi plângere, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin, unde poliţistul trebuia să înainteze întregul dosar. Deşi în referatul său se arată că printre documente trebuia să se regăsească şi declarația formulată în scris de femeie, aceasta a lipsit.

Una peste alta, şi procurorii au dat o rezoluţie de neîncepe a urmării penale în acest caz. Nici de această dată Monica Ciorogariu nu a fost mulţumită şi a apelat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara. De procurorul care se ocupă de acest caz nu am reuşit să dau niciodată. Am fost interesată de stadiul anchetei, însă nu am cu cine să vorbesc. Nu mai am la cine să apelez, ceea ce mă face să ridic semne de întrebare asupra corectitudinii din instituţiile statului. Dacă este nevoie voi ajunge şi la Bucureşti până la soluţionarea sau elucidarea cazulu. Lucrurile nu vor rămâne aşa”, a subliniat aceasta.

Nemulţumirea este cu atât mai mare cu cât poliţistul în cauză ar mai fi fost cercetat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara pentru sustragere de probe de la dosare, iar de fiecare dată s-au luat măsuri disciplinare şi atât.

Ce spune poliţia despre probele dispărute
Supărată că din dosar a lipsit cel mai important document, şi anume declaraţia sa, Monica Ciorogariu a depus o sesizare şi la Inspectoratul Judeţean de Poliţie al judeţului Caraş-Severin, unde a explicat modul neîndemânatic în care a lucrat poliţistul din Bocşa. „Pentru modul neprocedural de soluţionare, s-a luat măsura disciplinară a atenţionării inspectorului Isac Vasile. Cu privire la modul de instrumentare a dosarului penal nr. 415/P/2011 și presupusa sustragere de probe din acesta, în funcție de soluția dispusă de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timișoara, în legătură cu plângerea penală pe care ați adresat-o, vor fi luate măsurile disciplinare corespunzătoare”, se arată în răspunsul transmis de IPJ Caraș-Severin, semnat de șeful inspectoratului, comisar șef de poliție, dr. Grigore Stolojescu.

Până una alta, femeia așteaptă ca instituțiile statului să facă dreptate în acest caz. Aceasta spune că nu oile lipsă din turma tatălui său sunt motivul disputei, ci superficialitatea cu care i-a fost tratată cauza.