Polițist de frontieră, judecat pentru corupție! „E o treabă mare aici, serioasă!”

Doi martori în dosarul în care DNA i-a trimis în judecată pe polițiștii de frontieră Rija Grigoraș Tamaș și Daniel Toc, dar și pe vameșul Laurian Crecană au fost audiați joi. Ambii sunt ofițeri de poliție judiciară și au fost implicați în acțiunea de prindere a sârbului care a intrat, spun procurorii, cu un microbuz ticsit cu țigarete prin PTF Naidăș, cu sprijinul și complicitatea celor trei.

Ofiţerul de poliţie judiciară Ion Popiți le-a povestit judecătorilor despre urmărirea ca în filme a microbuzului ticsit de țigări de contrabandă, avangardat de polițistul de frontieră Tamaș cu autoturismul personal și modul în care i-au oprit pe aceștia în fața casei lui Tamaș. Acesta a declarat instanței că Tamaș personal ar fi venit la el și i-ar fi zis că „Asta e o treabă mare, serioasă”, iar procurorul DNA a subliniat și că același polițist de frontieră Tamaș le-ar fi cerut ofițerilor care l-au urmărit „să-l lase pe șoferul sârb să plece”.

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV. În PTF Naidăş, rețeaua de contrabandă era coordonată chiar de polițiștii de frontieră!

Activitatea infracțională din Vama Naidăș este una deosebit de gravă, cu consecințe nu numai asupra bugetului de stat, fraudat cu sume uriașe, ci și asupra siguranței cetățenilor. Tot organele de cercetare penală au descoperit că în spatele unor așa-ziși contrabandiști de țigări se ascund de fapt contrabandiști de arme de foc și de carne vie. Odată ce își stabilesc relații cu polițiștii și vameșii corupți sub pretextul că transportă țigări, grupurile infracționale profită de faptul că nimeni nu le controlează mașinile și că acestea nici măcar nu sunt înregistrate la intrarea, respectiv ieșirea din țară, și atunci plasează cu ușurință pe piață droguri de mare risc și arme. Tot prin aceeași metodă dispar din țară infractori dați în urmărire națională și internațională sau își fac de cap rețelele de prostituție.

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV. Polițiști în slujba fărădelegii și microbuze-fantomă pentru contrabandă în Vama Naidăș! Cu țigări, arme și droguri!

Căzuţi în plasa procurorilor după ce s-ar fi făcut că nu văd un microbuz ticsit cu ţigări de contrabandă care a intrat în ţară pe la Naidăş, cei trei au ajuns să fie judecați pentru corupție în primă instanță de către Tribunalul Caraș-Severin, după ce judecătorul de cameră preliminară a confirmat rechizitoriul și acuzațiile procurorilor DNA. Inițial, atât poliţistul de frontieră Daniel Toc, cât şi vameşul Laurian Crecană susțineau altceva decât ceea ce reiese din rechizitoriu, iar afirmațiile lor au fost întărite şi de contrabandistul sârb Dejan Draskic, în fazele preliminare când s-a cerut arestarea preventivă a acestora. Cu toţii au negat că microbuzul condus de sârb ar fi trecut prin Vama Naidăş încărcat până la refuz cu tutun. Experimentul făcut de anchetatori a demonstrat însă că microbuzul nu putea fi încărcat în mai puţin de o oră, ceea ce demontează afirmaţiile celor incriminaţi, care au pretins că autoutilitara ar fi fost încărcată după intrarea ei în ţară, iar cei doi martori audiați joi au confirmat și ei același lucru: „țigările erau în cartușe, nu în baxuri și erau extrem de bine stivuite și aranjate”.

CITEȘTE ȘI:

Polițiști-infractori și borfași la Vama Naidăș! Inculpații din Poliția de Frontieră au sărit la bătaie, în Tribunalul Caraș-Severin! [VIDEO]