Promovarea unui obiectiv turistic înseamnă, întâi de toate, punerea în valoare a acestuia, ca apoi, „diamantul şlefuit”, prin originalitate, să poată reprezenta un adevărat magnet pentru turiştii de pretutindeni. De un pachet all inclusive în materie de punere în valoare a beneficiat şi Peșterea Gaura cu Muscă, obiectivul turistic din Clisura Dunării fiind supus, weekendul trecut, unei ample acţiuni de igienizare.
Relaxarea măsurilor impuse de autorității în contextul epidemiologic i-a scos la plimbare nu doar pe cetățenii de rând, ci și pe oamenii politici. Astfel, în calitate de locuitor al zonei Clisurii Dunării, încrezător în obiectivele de-o frumusețe inimaginabilă, liderul USR Moldova Nouă, Doina Vrăjitor, împreună cu alți doi colegi, a lăsat vesta partidului acasă dând prioritate „schimbării la față” a Peșterii Gaura cu Muscă, obiectiv turistic situat în aval de Stânca Babacaia, la câțiva kilometri de comuna Coronini, cei trei igienizând locul care atrage asemeni unui magnet mii de turiști anual, curățenia fiind unul dintre cei mai importanți factori atunci când vine vorba de fidelizarea vizitatorilor și punerea în valoare a potențialului turistic.
„Am oprit în locul cunoscut sub numele de «Gaura cu Muscă» de lângă localitatea Coronini, un punct de atracție turistică al Clisurii Dunării. Am găsit un loc abandonat, cu multă mizerie, cu o cale de acces spre peșteră acoperită de bălării, exact așa cum nu ar trebui să fie, mai ales că acolo opresc mulți turiști. M-am întors cu colegii mei, Ștefan și Ion din cadrul filialelor USR Moldova Nouă și Coronini, iar împreună am reușit să schimbăm acest loc, atât cât am putut. Am reușit să facem spațiul respectiv accesibil turiștilor care ne vor călca pragul, am vopsit băncile, am curățat izvorul din proximitate, mizeria de acolo și am pus câțiva saci de gunoi, asta pentru ca resturile să nu mai fie aruncate pe jos. Natura a fost darnică cu Clisura Dunării și cu județul Caraș-Severin! Mai departe, depinde doar de noi.”, a explicat liderul USR de la malul Dunării.
Peștera Gaura cu Muscă și dragonul cu 12 capete
Vizitată de turiști și protejată de voluntari, peștera de pe Clisura Dunării, cunoscută sub numele de Gaura cu Muscă, are una dintre cele mai fascinante legende ce s-au auzit. Povestea spune că peștera a primit numele de la o specie de muscă denumită columbacă ce a făcut ravagii printre animalele oamenilor în perioada Evului Mediu. Musca ar fi luat naștere dintr-unul din cele 12 capete ale unui balaur ce locuia în peșteră și ce a fost ucis de Iovan Iorgovan, cunoscut în istoria populară ca „Braț de Buzdugan”. Acesta s-a dus în căutarea surorii sale ce a fost înghițită de balaur, îl găsește și în lupta cu el îi retează unul dintre capete, după care îl omoară. Pentru a se răzbuna pe oameni, spiritul balaurului și-a transformat trupul într-o muscă ce infecta animalele sătenilor.
Potrivit experţilor, acestă specie de muscă columbacă a trăit într-adevăr în această zonă, însă nu are nicio legătură directă cu peștera Gaura cu Muscă. Se pare că insecta a trăit în zona dintre Moldova Veche și Vîrciorova, însă odată cu creșterea nivelului apei și formarea lacului de baraj specia a dispărut.