Politică, apoi educație! În Consiliul Local Oravița primează scandalul, nu copiii și cadrele didactice

scoala după scoala

Ceea ce părea a fi o șansă de împăcare s-a dovedit doar o vorbă în vânt la Oravița. Alianța județeană între PSD, PMP și PRO România este ignorată la nivelul orașului, iar victime colaterale sunt inclusiv copiii.

Spre finalul lunii august, atunci când s-au pus bazele alianței „Administrație pentru oameni” între PSD, PMP și PRO România s-a văzut o rază de lumină și la nivelul Oraviței, acolo unde, din 27 septembrie 2020 încoace, este un război continuu, după ce PRO România a bătut palma cu PNL. „Relația” care durează de aproape un an pare imposibil de rupt, în condițiile în care PRO România merge mai departe pe aceeași linie cu liberalii.

O dovadă clară este ședința extraordinară care ar fi trebuit să aibă loc astăzi, la ora 12.00. Consilierii ar fi trebuit să voteze trei proiecte de hotărâre, două dintre ele având legătură cu Programul „Școală după școală”, cel care va începe luni, 20 septembrie, și care se adresează mai multor elevi din Oravița care învață la Școala Gimnazială „Romul Ladea” și la Liceul Teoretic „General Dragalina”.

CITEȘTE ȘI: Se face și la Oravița „Administrație pentru oameni”?

Războaiele politice par însă mai importante. Ce contează că luni elevii și cadrele didactice merg la orele respective? Proiectele prin care ar fi trebuit aprobate sumele necesare au fost ignorate încă din faza verificărilor la comisii. Consilierii PNL și cei de la PRO România nu au dat niciun soi de aviz și nici măcar nu s-au abținut astfel încât proiectele de hotărâre să ajungă în ședință și să fie votate. Singurii care au votat „pentru” au fost cei de la PSD și PMP.

Programul „Școală după școală” îi ajută pe elevi să socializeze și să își dezvolte abilitățile școlare și extrașcolare. În același timp, programul vine și în sprijinul părinților care au program prelungit la serviciu și au prea puțin timp să îi ajute pe copii cu lecțiile. Sustenabilitatea proiectului trebuie asigurată însă din bugetul local, costul fiind de 260 de lei/elev/lună.

O decizie în acest sens pare însă greu de luat în Consiliul Local Oravița. Liderul grupului PSD, Marțian Lepa, semnalează din nou nereguli și consideră că atitudinea aleșilor din PNL și PRO România, care nu au dorit ca acest proiect de hotărâre să fie dezbătut cât mai urgent, „este pur și simplu o bătaie de joc la adresa elevilor, a părinților și a cadrelor didactice”. Lepa spune că nu înțelege refuzul colegilor consilieri, atât timp cât nu a survenit nicio modificare în privința costurilor pe care trebuie să le acopere Consiliul Local, iar în anii trecuți nu au existat discuții în momentul aprobării acestei finanțări.

Cum ședința de astăzi a fost anulată, rămâne ca discuțiile despre aceste plăți să fie reluate săptămâna viitoare. Bineînțeles, după ce elevii și cadrele didactice vor da startul Programului „Școală după școală”. Este adevărat, banii nu se dau în prima zi de cursuri, iar consilierii mai au timp să își dea acordul, dar în dulcele stil al administrației românești, lucrurile trebuie întotdeauna făcute pe dos…

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/