FOTO. Serviciul de Voluntariat pentru Situații de Urgență Giarmata a fost modernizat! Proiectul transfrontalier, încheiat cu succes

Giarmata

Serviciul de Voluntariat pentru Situații de Urgență Giarmata a fost dotat cu mai multe utilaje și autospeciale, achiziționate în cadrul unui proiect transfrontalier, realizat în colaborare cu Primăria Bor din Serbia. Reprezentanții administrației locale au anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, că au fost îndeplinite toate obiectivele stabilite.

„Cooperare transfrontalieră pentru îmbunătățirea serviciilor de pompieri” – este numele proiectului care a avut ca obiectiv general protejarea zonelor, din regiunea transfrontalieră, împotriva dezastrelor naturale și reducerea pagubelor în cazul producerii unor astfel de evenimente, prin sporirea gradului de conștientizare a riscurilor de mediu. Obiectivele specifice au fost: realizarea unui studiu în domeniul protecției mediului și a situațiilor de urgență, conștientizarea riscurilor de mediu existente în zonele proiectului și de asemenea, informarea și pregătirea populației cu privire la măsurile necesare pentru a evita apariția unui dezastru sau măsurile care trebuie luate în cazul apariției unui astfel de eveniment aparte.

Giarmata

Astfel, au fost achiziționate șapte mașini și utilaje destinate intervențiilor, dintre care patru în orașul Bor și trei în comuna Giarmata. De asemenea, pompierii au primit și echipamente noi, achiziționate tot în cadrul proiectului.

„Prin acest proiect, Primăria Comunei Giarmata a achiziționat o autospecială de pompieri, de mare capacitate, o mașină de intervenție rapidă și un utilaj multifuncțional de intervenție cu extra-dotări. A achiziționat și un generator de curent, două motopompe de apă pentru înlăturarea apei murdare, un scripete, topoare, două tărgi necesare pentru acordarea primului ajutor, trei drujbe și proiectoare pentru intervenția pe timp de noapte”, a explicat Doina Frățilă, coordonator de proiect.

proiect giarmata (1)

Utilajul multifuncțional dispune de mai multe accesorii și cu ajutorul acestuia se va putea pătrunde în zone foarte înguste, se pot asigura deszăpezirea, măturatul stradal, îndepărtarea crengilor sau întreținerea spațiilor verzi și de asemenea, poate fi folosit pentru spălarea indicatoarelor rutiere.

„Este singurul utilaj multifuncțional de pe piață, iar accesoriile se pot monta în trei poziții diferite. Datorită acestor avantaje, deși noi l-am echipat cu doar patru accesorii, el poate fi echipat ulterior cu până la 23 de accesorii”, a mai spus Doina Frățilă, coordonator de proiect.

De asemenea, cu ajutorul autospecialelor de pompieri, achiziționate prin proiect, salvatorii vor putea să ajungă într-un timp mult mai scurt la intervenție. „Se va interveni la incendiile de proporții reduse, dar și la descarcerarea unor posibile victime ale unor accidente. Autospeciala pentru incendii este dotată cu o capacitate de 5.000 de litri de apă și 1.000 de litri de spumă, astfel încât va da posibilitatea pompierilor să opteze pentru modul de stingere a incendiilor, în funcție de natura acestora”, a spus Doina Frățilă, coordonator de proiect.

Stații meteo, o noutate pentru comuna Giarmata

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

„Stațiile meteo sunt de ultimă generație și sunt dotate cu cartele GSM, lucru care ne oferă posibilitatea să le montăm în fiecare loc, fără să depindem de o conexiune la internet. Aceste stații meteo ne vor da diferiți parametrii în timp real la care vom avea acces noi, cei din instituții, dar și locuitorii comunei, în cazul în care doresc acest lucru. Este important că putem folosi datele și pentru realizarea unor statistici ulterioare, având în vedere faptul că noi primeam informațiile de la institutul de meteorologie”, a explicat Doina Frățilă, coordonator de proiect.

Tot în cadrul proiectului au fost organizate și evenimente informative, astfel încât populația să afle cum ar trebui să acționeze în cazul unor situații de urgență precum incendiile. „S-au realizat activități în special la Școala din Giarmata, la care au participat, pe lângă pompierii voluntari ai comunei Giarmata, pompierii de la ISU Timiș. Evenimentele au avut și aplicații practice, iar copiilor le-a plăcut foarte mult”, a mai precizat Doina Frățilă.

index

De altfel, a fost realizat și un studiu care conține o evaluare a mediului și a ecosistemului din ambele comunități, în ceea ce privește izbucnirea și răspândirea incendiilor. Echipa Serviciului de Voluntariat pentru Situații de Urgență Giarmata este formată din 15 salvatori, printre care și primarul comunei, Claudiu Mihălceanu.

Giarmata

„Închidem acest proiect, un proiect foarte important pentru comunitatea noastră. Dar aș vrea să mergem în trecut, în ziua de 17 septembrie 2017, ziua în care natura a făcut ravagii în Banat și ne-a arătat cât de mici suntem noi ca oameni. Îmi aduc aminte că am ieșit cu pompierii voluntari și cu toate intențiile noastre bune ne-am dat seama că nu avem pur și simplu logistica necesară să oferim sprijin cetățenilor. Împreună cu fostul primar al comunei, domnul Virgil Bunescu, ne-am gândit că trebuie să găsim o sursă de finanțare pentru a dota acest serviciu. Vreau să le mulțumesc tuturor celor implicați în proiect. Sunt pompier voluntar de un an și jumătate și în momentul în care au venit aceste dotări toți am fost entuziasmați și cu această ocazie pot să spun că Giarmata va fi ocrotită și protejată de acest serviciu”, a declarat Claudiu Mihălceanu, primarul comunei Giarmata.

Proiectul a fost finanțat prin intermediul IPA II și a bugetului național, valoarea acestuia fiind de aproape 1.5 milioane de euro. INTERREG – IPA CBC RO-SE finanțează proiecte comune care valorifică potențialul de dezvoltare al zonei de graniță dintre România și Serbia. Informații suplimentare pot fi găsite AICI.

Giarmata Giarmata Giarmata Giarmata Giarmata Giarmata

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/