Poliția Economică și ANPC, în mocirla și paradisul fiscal de pe Muntele Mic!

parcare muntele mic
casinoherculane by sungarden

Muntele Mic continuă să-i îndepărteze pe iubitorii sporturilor de iarnă din cauza prostiei și hoției, a nesimțirii și dezinteresului unora dintre cei care pretind că fac turism, în realitate urmărind doar să se îmbogățească, dar și din cauza unor autorități ale Statului care aplică legea numai când și cum dictează interesele!

Aventura începe cu mult înainte de a ajunge pe pârtiile frumoase de pe Muntele Mic, Borlova, Nordica sau Vâlsanu, și asta pentru că drumarii nu-și fac tot timpul treaba, iar cei care administrează fondul forestier în zonă nu se deranjează să elimine copacii care cad mult prea des și blochează drumul până la Telescaun. De la Telescaun încolo apar problemele cu deszăpezitul. Odată ajunși sus, turiștii își pun la încercare norocul. Au sau nu unde să-și parcheze mașinile? Le găsesc sau nu lovite după ce se întorc de pe pârtie? Cei „norocoși” le feresc de accidente. Pentru asta scot din buzunar 35 de lei, preț în care e inclusă și o baie de nămol. Pentru că astea sunt condițiile în singura parcare de pe Muntele Mic. De fapt, nici nu e clar dacă e parcare.

Primăria Turnu Ruieni, proprietara terenului respectiv, nu a autorizat funcționarea vreunei parcări. Societatea Borlova 1600 SRL, care are un contract de asociere în participațiune cu administrația locală, dar care ar putea fi lovit de nulitate, nici nu are nevoie de așa ceva, taie bilete, încasează bani. Mai puțin în zilele când pe munte urcă și comisarii de la Protecția Consumatorilor sau polițiștii de la Economic, trimiși de noul inspector-șef al Poliției din Caraș-Severin, Ciprian Lăzărescu, să facă ordine pentru totdeauna și să elimine evaziunea fiscală dintr-o stațiune care a funcționat ani la rând ca un paradis fiscal, unde totul se bagă în buzunar și (mai) nimic în casa de marcat.

În cadrul comandamentului de iarnă, începând cu data de 5 decembrie, comisarii de la Protecția Consumatorilor Timiș au desfășurat acțiuni de control inclusiv pe Muntele Mic. Printre altele, au închis și „parcarea”. Cum lacăt n-au putut să pună pe barieră, mașinile și-ar fi făcut loc și în zilele următoare. Contra cost. Deloc întâmplător, la „parcarea” de pe Muntele Mic a parcat și Poliția Economică. N-a întrebat despre autorizația de funcționare, așa cum au făcut cei de la OPC, însă a verificat încasările. „Polițiștii au acționat în baza OUG 28 din 1999 pentru a verifica dacă operatorii economici respectă obligația de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale. A fost aplicată o sancțiune contravențională în valoare de 2.000 de lei și s-au ridicat 85 de lei, diferență dintre sumele înregistrate pe casa de marcat și cele existente în casierie.”, ne-a informat IPJ Caraș-Severin.

parcare muntele mic2

Primarul Cosmin Belci, primarul comunei Turnu Ruieni, se chinuie să facă ordine pe munte, să impună reguli, să instaureze civilizația și să elimine bișnița și jecmăneala. „Terenul respectiv e al nostru, avem pentru el un contract de asociere în participațiune cu firma lui Horațiu Buna. Noi am cerut în instanță anularea încă din sezonul trecut a acestui contract. Acolo e domeniu public, contractul de asociere e reglementat de Codul Civil. Analizând normele legale în vigoare, nu se pot încheia contracte de acest fel, din punctul nostru de vedere, al juriștilor, e lovit acest contract de nulitate absolută. În plus, pentru parcarea respectivă nu e eliberată de către Primărie nicio autorizație, niciun acord de funcționare. Nici măcar taxele nu le are plătite, nici redevențele! Eu m-am trezit cu acest contract în Primărie când am preluat mandatul, e din decembrie 2019, și tot ce îmi doresc este să intrăm în legalitate cu tot ce înseamnă Muntele Mic. Îmi doresc investitori, avem nevoie de ei pentru a dezvolta zona, dar trebuie să o facem într-un mod legal, corect, în avantajul nostru, al tuturor, dar în special al turiștilor. Eu cred că și noi, ca Primărie, am putea administra foarte bine parcarea respectivă, iar dacă o dăm unui privat, atunci să avem grijă de clienți și de mașinile lor, nu doar să le luăm banii.”, a explicat edilul-șef pentru Express de Banat.

publicitate ziar expresb 1000x100 pizzeria Dimitrios 1000x100

anpc muntele mic

Omul de afaceri Horațiu Buna recunoaște că, pe Muntele Mic, fărădelegea e la ea acasă. „Am avut patru controale într-o săptămână, m-am obișnuit deja cu asta. Trebuie să fim cu toate actele în regulă, dacă descoperă câte o problemă, mai luăm câte o amendă, asta e. Noi suntem în litigiu cu Primăria, avem vreo 3 procese, putea fi parcarea aia amenajată, cu sistem de acces civilizat, dar asta e. Am avut un contract cu ei, ni l-au anulat pe acela, în Consiliul Local am negociat un alt contract, a venit noua conducere și a anulat și acel contract. La primul nu am spus nimic, s-a reziliat de comun acord, iar al doilea s-a anulat din punctul meu de vedere abuziv, dar asta va spune instanța de judecată. Dureros este că, atunci când eu am făcut instalația, acum 15 ani, acolo nu era absolut nimic, era maidan. Zona aceea a devenit animată datorită investițiilor pe care le-am făcut noi, de atunci a devenit interesantă.”, s-a plâns Buna.

Chiar dacă legea nu se respectă și totul se face după ureche, și autoritățile Statului ar trebui să manifeste o anumite înțelegere. Cel puțin asta și-ar dori omul de afaceri timișorean. „S-a închis parcarea, dar activitatea s-a sistat la nenumărate unități, până și pârtia cu schiori pe ea ne-au închis-o! Ne-au cerut patru acte, unul nu-l puteam prezenta duminica. Nu mi se pare normal să închizi o pârtie cu schiori pe ea că nu există o viză! Noi aveam autorizația ISCIR, am făcut verificarea la cablu, dar dacă legea le permite… nu poți spune că e abuz. Noi în 2 zile l-am luat, îmi pare rău de schiori, faptul că le-am dat banii înapoi nu i-a încântat, unii poate au venit de la Timișoara. În momentul de față suntem Ok, funcționăm legal. Cei de la Poliția Economică cred că ne-au găsit 80 de lei în plus.”, ne-a mai spus Horațiu Buna.

Iar cei care se miră de prețul perceput pentru o zi de parcare pe Muntele Mic ar trebui să știe că: din 35 de lei, aproape 7 lei înseamnă TVA. Se adaugă angajați, motorină, ratrack. „Noi acolo avem poate 30 de zile pline din 365, nici 8 la sută din perioada anului! E plin în a doua zi de Crăciun și în 2 ianuarie. Apres Ski e deschis 60 de zile pe an sau 90! 270 de zile stă gol! Nu te simți confortabil când te trezești cu toți pe cap, dar legea e lege, nu am ce să comentez. E foarte greu!”, a justificat același Horațiu Buna.

1000x100 untitled design set 970x90 px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/