Poliția e cu noi, în tot și în toate, inclusiv în lupta împotriva coronavirusului. Lucrătorii DGPI vor da o mână de ajutor autorităților locale

Prin Ordin semnat de Raed Arafat și supervizat de ministrul de Interne, Marcel Vela, Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției împotriva COVID-19, precum și centrele județene și cel al capitalei, se completează cu ofițeri de la Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI) fostul „Doi și un sfert”, până la ridicarea stării de urgență.

În emiterea acestui Ordin s-a ținut seama de evoluția situației epidemiologice și evaluarea riscului de sănătate publică pentru perioada imediat următoare care indică o creștere importantă a numărului de persoane infectate cu coronavirus, „atât prin circulația virusului pe teritoriul național, cât și prin importarea acestuia odată cu revenirea în țară a persoanelor posibil infectate.”

După o astfel de exprimare din care putem înțelege că Poliția este cea care conduce astăzi România, Ordinul vine și cu explicația pe care o intuiam, aceea „a coordonării unitare adecvate pentru gestionarea cazurilor de infecție cu coronavirus la nivelul structurilor de asistență medicală de urgență, pe baza cunoașterii tuturor elementelor de interes din plan operativ”.

Potrivit Ordinului, ofițerii de informații nu au nicio atribuție și nici nu coordonează activitatea Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției împotriva COVID-19 ori pe cele din teritoriu. În schimb, îi vor sprijini pe șefii centrelor respective și pe prefecți, plecându-se de la ideea că aceștia cunosc cel mai bine ce se întâmplă pe linie la toate serviciile ministerului de Interne. La ședințele comitetelor județene pentru situații de urgență, organizate pe perioada stării de urgență, ofițerii DGPI vor participa în calitate de invitați și reprezentanți ai DGPI.

Șeful DGPI, Tiberiu Silviu Dumitrache, a fost numit în funcție în luna ianuarie a acestui an de către Marcel Vela. Dumitrache este fiul fostului colonel de Securitate și, după 1990 de SRI Gheorghe Dumitrache, condamnat la 3 ani cu suspendare. Totodată este un apropiat al fostului deputat PSD Sebastian Ghiță și ginerele sindicalistului Liviu Luca, partener al lui Sorin Ovidiu Vântu, ultimii doi fiind condamnați definitiv pentru fraude de natură economică.

Potrivit www.newsweek.ro, numele lui Dumitrache a apărut într-un dosar instrumentat de DNA referitor la cheltuirea fictivă a fondurilor destinate informatorilor DGPI, fără să fie însă pus sub acuzare.