Poliția Animalelor, o gură de aer proaspăt pentru ONG-uri!

STPT job 1000x200

Vestea înființării Poliției Animalelor a fost așteptată cu sufletul la gură de asociațiile care se ocupă cu salvarea sufletelor nevinovate. În Timișoara sunt ONG-uri care primesc, aproape zilnic, sesizări cu privire la eventuale abuzuri. Dar cum legea nu le permite să intervină, nu pot decât să ajute cu sfaturi și să îi îndrume pe oameni spre autorități.

Proiectul Ordonanței de Urgență, prin care este pusă în dezbatere publică înființarea Poliției Animalelor, prevede că oamenii legii vor putea intra pe o proprietare privată fără mandat de la judecător și pot prelua animalele maltratate.

„Nu pot să spun câte telefoane primim zilnic în care ni se spun tot felul de povești, un câine lăsat aici, o pisică, lăsată acolo, veniți urgent că într-o curte și-a lăsat câinele fără apă, țipă, urlă, nici nu vă puteți închipui câte sesizări sunt. Eu nu am nicio autoritate să intru în curtea cuiva să fac legea. Îi spuneam să meargă la poliție, el spunea că a fost, dar poliția nu poate să facă nimic. Când mergeai la poliție se sesizau atunci când spuneai <<domnule, aduc televiziunea>>. Cam aici suntem, cu tot felul de probleme. Această structură este foarte bine venită”, a explicat, pentru www.expressdebanat.ro, Luci Nichici, președintele Asociației Speranța Animalelor.

Asociația a fost înființată în 2012, iar în grija voluntarilor sunt acum 80 de pisici și peste 140 de câini.

„Noi muncim pentru ei. Sunt câteva asociații, numărate pe degete, care muncesc. Acum mai bine de o lună, un om m-a sunat să îmi spună că în pădure la Giroc este un Cocker, lăsat de capul lui. L-am găsit într-o stare jalnică. Abia se ținea câinele pe picioare, l-am dus la doctor imediat, probleme și acum are, dar l-am stabilizat pentru că se împiedica. Mulți câini așa… pisici, să nu spun câte pisici. La noi niciodată legislația nu a fost foarte clară. A lăsat portițe astfel încât să fie interpretată în mai multe feluri. Eu chiar îmi doresc să funcționeze chestia asta. Nu înțeleg unde vor fi duși acei câini pe care Poliția îi va lua de la cei care abuzează animalele”, a mai spus Luci Nichici.

Noul proiect are ca scop stabilirea unui mecanism potrivit căruia polițiștii pot constata dacă un animal se află într-o situație de pericol și emit astfel un ordin de plasare a animalului în adăpost.

„Concret, mă refer la situații precum: rănirea sau schingiuirea animalelor, organizarea de lupte cu animale, practicarea tirului pe animale, sau folosirea de animale pentru dresajul altor animalelor agresive sau alte rele tratamente asupra animalelor. În plus, sunt stabilite elementele pe care le conține ordinul de plasare a animalelor în adăpost. De asemenea, se instituie în sarcina consiliilor județene și a Consiliului General al Municipiului Bucureşti obligaţia de a asigura cu caracter continuu și permanent servicii publice de adăpostire a animalelor ce fac obiect al ordinului de plasare în adăpost”, a mai spus ministrul Marcel Vela.

Reprezentanții Asociației Speranța Animalelor spun că țin legătura cu persoanele care adoptă câini sau pisici, iar în anumite condiții fac și verificări la domiciliile acestora înainte de a avea loc adopția propriu-zisă. Mai multe detalii despre asociație se pot găsi AICI. Proiectul încă se află în dezbatere publică și poate fi consultat AICI.

Brantner 1000x100px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/