Eleva din Timișoara cu 10 la bac refuză cadoul oferit de Guvern: ”Orban, ține-ți banii că eu nu am nevoie de ei!”

explo 1000x200

Antonia Pup, eleva din Timișoara cu 10 pe linie la Bacalaureat, a anunțat printr-o postare pe pagina sa de Facebook că nu acceptă banii pe care Executivul îi oferă pentru performanța sa și a transmis un mesaj dur la adresa actualei guvernări. Antonia a fost președintele Consiliului Național al Elevilor.

”Orban, tine-ți banii că eu nu am nevoie de ei. Nici dacă m-ar da afară banii din casă nu aș putea accepta «momeala» de 3.000 de lei de la Guvernul României oferită tuturor elevilor care au obținut media 10 la examenele naționale din acest an școlar. (…) Vreți performanță? Scoateți elevii acestei Românii din sărăcie și faceți centre de excelență, aduceți profesori buni în mediul rural, creșteți bursele de performanță nu doar atunci când folosiți asta drept un laitmotiv electoral”, este parte din mesajul postat de Antonia Pup pe pagina sa de Facebook.

Postarea elevei a primit peste 4 mii de like-uri și a fost distribuită de peste o mie de ori. Modul tăios de a-și susține punctul de vedere a atras și aprecieri, și remarci dure. Eleva spune că nu încurajează performanța în premii și că nu poate accepta ca un Guvern care nu a găsit soluții pe timp de pandemie să îi ofere o sumă de bani. La rândul ei, Antonia îi încurajează și pe ceilalți elevi de 10 să se gândească la acest aspect. ”Așa nu #sepoate, eu nu accept silențios să fiu parte a acestei înscenări lângă care unii și alții vor să își pună hashtagurile. Gândiți-vă, înainte să-l acceptați, că refuzarea acestui fals premiu poate să fie oportunitatea noastră de a distruge acest cer vicios al educației românești. În Statutul Elevului nu apare un astfel de drept, dreptul de a accepta să fii tranzacționat de un Guvern care a călcat în picioare principii fundamentale ale Școlii, precum egalitatea de șanse și calitatea”, se arată în mesajul Antoniei Pup.

La o zi după acest mesaj, eleva a postat un altul în care spune că părinții ei, bugetari, au fost trași la răspundere pentru faptul că și-a exprimat punctul de vedere în online. ”«Guvernul meu», îmi aduci aminte de cum Ceaușescu hărțuia părinții rămași în țară atunci când copiii reușeau să fugă de sistem. Oricine încearcă să vă sancționeze pentru greșelile făcute, apelați la vechile șiretlicuri pe care odinioară le-ați blamat pentru a încerca să ne reduceți la tăcere. Refuz să trăiesc într-o realitate distorsionată în care democrația nu înseamnă libertate, pluralism și dezbatere”, scrie eleva.

Antonia a absolvit, în acest an, Colegiul Național Pedagogic „Carmen Sylva” din Timișoara.