Poliția Animalelor din Caraș-Severin se axează pe prevenție: „Le explicăm, le dăm termene”

Aproape 90 de amenzi au fost aplicate anul trecut de Biroul pentru Protecția Animalelor Caraș-Severin în urma a peste 70 de controale. Au fost soluționate și 4 dosare penale. Totuși, scopul nu este de a sancționa, ci de a educa și a preveni, după cum susține șeful polițiștilor cărășeni.

Biroul pentru Protecția Animalelor Caraș-Severin a devenit operațional în 2021. Acesta are o mașină puternică, dar și un medic veterinar, singurul care a luat concursul, deși existau 3 posturi. Departamentul în cauză nu are deocamdată un șef din același motiv: nu s-a arătat nimeni interesat să ocupe funcția.

Polițiștii care se ocupă de protecția animalelor au efectuat anul trecut 72 de controale în cadrul cărora au fost aplicate 89 de contravenții în valoare de 52.400 lei. Au fost sesizate 14 infracțiuni și au fost soluționate 4 dosare penale.

Dacă unora le atrage atenția numărul relativ mic de intervenții, comisarul-șef Ciprian Terciu le explică faptul că Biroul nu are menirea de a aplica sancțiuni, ci mai degrabă se axează pe prevenție și pe a-i educa pe oameni ce trebuie și ce nu trebuie să facă atunci când au unul sau mai multe animale în grijă.

„Avem și un doctor veterinar specialist. Au fost trei posturi, dar când le-am scos la concurs, doar unul a luat. Au și mașină, este chiar cea mai tare pe care o avem în IPJ Caraș-Severin. În protecția animalelor foarte multă atribuție au unitățile administrativ-teritoriale. Venim în sprijinul lor, dar noi avem partea de constatare. Nu mergem să amendăm băbuțele că nu au nu știu ce la cățel. Mergem mai mult pe partea de prevenție, le spunem ce trebuie să aibă și ce trebuie să facă. La cei rău intenționați aplicăm sancțiuni. Celorlalți le explicăm, le dăm termene.”, a explicat șeful polițiștilor din Caraș-Severin.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/