Poliomielita, boala care poate fi prevenită doar prin vaccinare. Care sunt primele semne ale infecției?

virus polio
untitled design set 970x90 px

În urmă cu 67 de ani, în data de 12 aprilie 1955, Jonas Salk dăruia omenirii vaccinul anti-polio. Elvis Presley a făcut vaccinul în 1956 în fața presei și a ajutat America să învingă poliomielita. Acesta s-a vaccinat în direct la emisiunea lui Ed Sullivan, chiar dacă era un tânăr sănătos, iar comunitățile de adolescenți i-au urmat exemplul.

Rata de vaccinare a crescut de la 0,6% la 80% în doar jumătate de an. Iar în patru ani, rata de incidență a poliomielitei a scăzut cu 90%.

„Poliomielita, este o boală infecțioasă produsă de virusul poliomielitic, virus din clasa enterovirusurilor. Există trei tipuri de virus polio. Boala este de o gravitate deosebită prin mortalitatea indusă, dar și prin handicapurile motorii pe care le lasă pe viață”, au transmis reprezentanții CNCAV.

Ultimul caz de poliomielită a fost înregistrat în România în anul 1992 atunci când virusul a fost importat din Bulgaria.

„Transmiterea se realizează interuman, pe cale fecal-orală, prin ingerarea alimentelor sau a apei contaminate cu materii fecale, în care virusul e prezent timp îndelungat sau aeriană, prin picături, virusul fiind prezent în secrețiile nazo-faringiene. Perioada de incubație, adică timpul de la momentul infectării la apariția primelor semne de boală este în mod frecvent de 6-20 de zile, cu limite de 3-35 de zile, în medie de 7-14 zile. Forma cea mai comună este cea fără simptome sau semne de boală, în proporție de 95%, dar poate evolua în proporție de 1-5% sub forma de poliomielită paralitică sau iritație meningeală. Paralizia este flască, moale, asimetrică, adică la unul din membre, cuprinde mușchii de la rădăcina membrelor, iar în cazurile grave afectarea este simetrică și poate cuprinde și mușchii respiratori ducând la deces. Paralizia este invalidantă și permanentă”, au mai transmis reprezentanții CNCAV.

publicitate ziar expresb 1000x100

Sursa de infecție este omul, cel mai frecvent copiii cu infecție inaparentă, așa-numiții purtătorii sănătoși. Virusul polio este extrem de contagios. Persoanele infectate sunt contagioase cu 7-10 zile înaintea debutului simptomelor, iar durata de eliminare a virusului este de aproximativ 5-10 zile prin secrețiile nazo-faringiene și de 2-3 săptămâni, până la 4-6 luni, uneori chiar și mai mult, prin materiile fecale.

Vaccinarea este singura măsură de prevenție.

„Vaccinarea împotriva poliomielitei este introdusă în calendarul național de vaccinare din anul 1956. Până în anul 2008 s-a administrat în România vaccinul polio oral, VPO, vaccin viu atenuat, iar din 2009 a fost înlocuit cu vaccinul polio injectabil, VPI, vaccin inactivat. Administrarea vaccinului polio injectabil (VPI) are un număr extrem de limitat de contraindicații și efecte secundare reduse, ceea ce îl recomandă ca un vaccin sigur”, au mai transmis reprezentanții CNCAV.

Poliomielita a fost o temă discutată la Timișoara, în contextul conflictului dintre Rusia și Ucraina. Mai mulți specialiști, printre care și medicul Virgil Musta, au explicat că există o oarecare posibilitate de apariție a unor cazuri de poliomielită în țara noastră. Asta, pentru că rata de vaccinare în Ucraina este mult mai mică și nici în România nu s-au vaccinat suficienți oameni. Se estimează că rata de vaccinare împotriva acestui virus nu depășește 80% în țara noastră.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/