Poiana Mărului ar putea deveni zonă de interes turistic, cu acces la finanţări europene!

timisoara capitala 2023

Dezvoltarea turistică a zonei Poiana Mărului – Muntele Mic este în atenția primarului comunei Zăvoi, Doru Cîrdei. Din Zăvoi până în Poiana Mărului sunt 25 de kilometri, astfel că, dacă drumurile vor fi reabilitate și zona declarată de interes turistic local, vor putea fi accesate fonduri atât guvernamentale, cât și europene mult mai ușor.

Este un punctaj-chestionar pe care Primăria Zăvoi trebuie să-l întrunească pentru Poiana Mărului, astfel că cele mai arzătoare probleme care trebuie rezolvate ar fi reabilitarea străzilor și rețea de apă și canalizare în zonă. Pentru canalizare, primarul Doru Cîrdei are o altă soluție, și asta pentru că Poiana Mărului face parte din Sit Natura 2000 și nu se poate construi o stație de epurare.

publicitate ziar expresb 1000x100 pizzeria Dimitrios 1000x100

„Cu siguranță vor fi reabilitați 6 km de străzi și rigole din Poiana Mărului, în baza proiectului de pe PNDL 2, lucrări ce vor fi încheiate anul viitor. Dar problema mare este legată de canalizare, pentru că nu putem, și dacă am avea bani, să amenajăm o rețea de canalizare. Eu am găsit o soluție, pentru că este foarte greu de făcut canalizare fiind zonă protejată, însă am câștigat un proiect prin care să construim o stație de epurare la Zăvoi și am câștigat o finanțare cu asociația GAL Țara Gugulanilor (Grupul de Acțiune Locală), pe care o să o folosim să cumpărăm o autoutilitară care va dispune și de vidanjă, în scopul de a curăța fosele septice ale celor 13 pensiuni din Poiana Mărului. Și, dacă am rezolva și acest aspect din punctajul-chestionar, am putea spera la acordarea titulaturii de zonă de interes turistic”, spune Doru Cîrdei.

untitled design set 970x90 px