PNL şi PDL au fuzionat! Dreapta politică promisă de Frunzăverde prinde putere!

Proiectul de unificare a dreptei românești a consemnat astăzi o etapă importantă prin fuziunea a două partide cu pretenții electorale pe podiumul politic românesc. Reprezentanții PNL şi ai PDL au aprobat, în unanimitate, protocolul de fuziune prin contopire dintre PDL şi PNL şi statutul noului partid.

Vicepreședintele PNL, Sorin Frunzăverde, a fost printre cei care au militat de mulţi ani pentru o dreaptă politică puternică în România. ,,Fuzionarea celor două partide sub numele de Partidul Național Liberal este un act politic ireversibil! El vizează parcursul pe termen lung al Dreptei române!“. Noua formaţiune ,,dă dovadă că este o grupare care reuşeşte să etaleze o seamă de personalităţi de pe scena politică românească“, a spus Frunzăverde. Contribuţia sa la construcţia celui mai mare partid românesc de centru-dreapta este una importantă şi cu care politicianul din Caraş-Severin se mândreşte. Pentru cititorii expressdebanat.ro, Frunzăverde a subliniat că ,,până acum, generaţia politică nu a reuşit să contruiască o dreaptă politică. Sunt multe detalii care vor trebui explicate oamenilor despre ceea ce s-a întâmplat în 2012, când am iniţiat plecarea din PDL” . Pentru aceasta, dar şi pentru a prezenta mai pe larg importanţa evenimentului politic de astăzi, Sorin Frunzăverde va susţine o conferinţă de presă la Reşiţa, la începutul săptămânii viitoare.

Vicepreşedintele PDL, Eugen Cismăneanţu, a făcut parte dintre delegaţia de 15 persoane a organizaţiei judeţene la congresul comun al PNL şi PDL în care s-au pus bazele Alianţei Creştin Liberale. Acesta a salutat fuziunea dintre cele două partide şi consideră că în momentul de faţă situaţia pe scena politică românească s-a echilibrat. „Ce s-a întâmplat astăzi e un moment de bucurie pentru PDL Caraş-Severin şi pentru dreapta din judeţ. Momentul este cu atât mai îmbucurător cu cât această reunificare a dreptei a fost iniţiată din Caraş-Severin de către domnul preşedinte Frunzăverde. Mă bucur că am susţinut această unificare a dreptei din interiorul PDL. În urma fuziunii, România a fost echilibrată din punctul de vedere al forţelor politice. În sfârşit, PSD-ul, stânga, are un echilibru şi o forţă de aceeaşi mărime în dreapta unită”, a declarat Cismăneanţu pentru expressdebanat.ro.

Sâmbătă dimineaţă au avut loc şi întâlniri separate ale reprezentanţilor celor două partide. Primul a fost Congresul extraordinar al PNL, în care au fost votate, în decurs de zece minute, toate documentele care consfinţesc fuziunea PNL-PDL, precum şi alianţa electorală, Alianţa Creştin Liberală, cu care cele două formaţiuni vor merge la alegerile prezidenţiale. Potrivit mediafax.ro, preşedintele PNL Klaus Iohannis a anunţat la începutul congresului PNL că sunt prezenţi 839 din 840 de delegaţi liberali. În jurul prânzului a avut loc şi Convenţia Naţională a PDL, care a aprobat protocolul de fuziune prin contopire cu PNL.

Potrivit realitatea.netprotocolul de fuziune prin contopire între PNL şi PDL prevede că partidul rezultat se va numi PNL, iar semnul partidului este o săgeată în cerc cu 12 stele şi denumirea PNL, ansamblu într-un pătrat cu colţurile rotunjite. Programul politic al noului partid pune accent pe liberalism, creştin-democraţie şi conservatorism, cu un rol pronunţat al Bisericii în societate, al economiei sociale de piaţă, cu accent pe independenţa justiţiei şi lupta împotriva corupţiei, agricultură, educaţie, sănătate, politici sociale destinate familiei, informează şi agenţia mediafax.ro.

Fuziunea PNL-PDL a fost aprobată de conducerea celor două partide, însă contopirea celor două partide este un proces juridic de durată. Estimările politicienilor arată că acesta s-ar putea întinde pe parcursul a doi ani, iar până la finalizarea lui regulile de convieţuire vor fi dictate de Alianţa Creştin Liberală.