Anunțat cu surle și trâmbițe ca fiind principala sursă de finanțare pentru infrastructură la sate și orașe, Planul Național de Dezvoltare Locală al Ministerului a fost suspendat la jumătatea anului. Cu alte cuvinte, s-au terminat banii!
Finanțările promise și mult așteptate i-au lăsat cu ochii în soare pe majoritatea celor cu responsabilități în administrarea primăriilor. Există însă promisiuni pentru noi finanțări la toamnă, odată cu rectificarea bugetară. Doar că acestea sunt promisiuni și deocamdată în baza lor nu pot fi achitate facturi pentru lucrări efectuate.
În comuna Teregova, cea mai mare așezare rurală din Caraș-Severin, cu peste 4.000 de locuitori, au fost demarate lucrări și se află în diferite stadii de execuție. Aproximativ 30% din totalul proiectului Canalizare menajeră și stație de epurare a fost realizat în satul aparținător Rusca Teregova, iar la Teregova lucrarea este gata mai bine de 50% , spune primarul Maria Damian. În ceea ce privește Extinderea canalizării menajere în Teregova, plățile sunt la zi, însă nemulțumirea cea mare vine de la faptul că „toți banii Primăriei sunt drămuiți și orice întârziere la plată sau suspendare a finanțării ne dă planurile peste cap. Noi avem angajate și alte proiecte, cu finanțare europeană , în care avem partea noastră de contribuție, a autorității locale, și nu ne putem permite să luăm bani dintr-un buzunar și să-i băgăm în altul. În plus ar trebui să oprim proiecte de infrastructură sau reabilitarea școlii, ceea ce este de neconceput”, mai precizează primarul Maria Damian.
Prin PNDL, ca obiectiv principal, în fiecare localitate din țară trebuie să fie asigurat un set minim de servicii publice în domeniile: sănătate, educație, apă – canalizare, energie termică și electrică, inclusiv iluminat public, transport și drumuri, salubrizare, cultură, culte, locuire și sport.