Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a anunțat că administrația locală va depune la Compania Națională de Investiții o listă cu patru terenuri pe care ar putea fi ridicate creșe în orașul de pe Bega, în cadrul programului național de construire a spațiilor de învățământ pentru copii cu vârste cuprinse între 0 și 3 ani. Ministrul Dezvoltării, prezent la Timișoara, a afirmat că Executivul își dorește să demareze acest program în vară.
Avem o lipsă de infrastructură acută în ceea ce privește creșele, la nivel național, a admis ministrul Dezvoltării, Cseke Atilla, prezent vineri la Timișoara. Guvernul vrea să introducă un program național de construire de creșe în toată țara, iar până acum au fost depuse de autorități un număr de 84 de cereri.
„Suntem în faza în care se lucrează la proiectul tehnic al creșelor. Vor fi 3 niveluri de proiecte, în funcție de mărimea acestora, creșe de 4-5 grupe, de 6-7 grupe și de 10-11 grupe de copii. Fiecare grupă poate avea maximum 10 copii. La zi, la CNI, care este implementatorul acestui proiect, finanțarea venind de la Ministerul Dezvoltării, cu speranță și din fonduri europene ulterior, sunt depuse 84 de cereri din toata țara pentru construire de creșe și preconizez că acest număr va crește în mod semnificativ în următoarea perioadă, mai ales după ce proiectul tehnic va fi aprobat.”, a spus ministrul Cseke Atilla.
Executivul își dorește să dea drumul primelor aprobări de construcție în vară. Creșele ar urma să fie amenajate la standardele în vigoare, cu spălătorie, bucătărie proprie și cabinet medical.
Timișoara s-a pregătit deja să acceseze prima finanțare. Primarul Fritz spune că administrația a identificat patru terenuri pe care ar putea fi ridicate creșe noi, dar doar una singură ar putea obține, în primă fază, finanțare de la Dezvoltare.
„În Timișoara, în 2019 s-au născut 3.000 de copii. Avem 600 de cereri de înscriere, avem în vremuri normale 450 de locuri, momentan, în pandemie, normele ne lasă loc doar pentru vreo 270 de copii, deci avem nevoie de câteva creșe noi. Avem deja începute pe fonduri europene câteva proiecte de creșe, dar pentru acest mare proiect anunțat, noi vrem să depunem săptămâna viitoare la CNI pentru patru terenuri, o cerere pentru aceste proiecte prototip. Am identificat trei terenuri pentru o creșă mare – în Bucovina, Calea Șagului și Soarelui – și un teren pentru o creșă mică în Steaua. Probabil nu vom primi din start patru creșe aprobate, dar important este ca noi să ne pregătim pentru atunci când există posibilități. Am mare încredere că măcar o creșă mare va intra în program în această vară.”, a declarat primarul Dominic Fritz.
În ce privește alte finanțări care ar putea veni prin Ministerul Dezvoltării, Dominic Fritz a vorbit despre proiecte de eficiență energetică și reabilitare a clădirilor publice (finanțare din PNRR), dar și despre Centrul Multiplexity.
„La Centrul Multiplexity așteptăm să se finalizeze DALI-ul, în șase săptămâni, apoi să depunem actele necesare la CNI, unde proiectul este pe lista de sinteză.”, a explicat primarul Timișoarei.
Pe de altă parte, Ministerul Dezvoltării mai are în plan și un alt proiect care vizează construirea de parcări subterane în cartiere, iar în locurile eliberate dintre blocuri să fie amenajate spații verzi. „Dacă fondul de reziliență pentru UAT-uri se aprobă și acest proiect va putea fi accesat, va exista finanțare, va fi la decizia Primăriei Timișoara dacă dorește să implementeze acest proiect cu finanțare europeană.”, a mai spus ministrul Dezvoltării.