FOTO. Președintele Senatului, scos la înghețată de Dominic Fritz, în centrul Timișoarei. TM2023, una din temele de discuție

Aflată în vizită de lucru în Timișoara, Anca Dragu, președintele Senatului s-a întâlnit duminică cu autoritățile locale și județene și s-a plimbat prin centrul orașului de pe Bega. Dragu l-a asigurat pe primarul Timișoarei de susținere în ce privește modificări legislative cu impact pentru anul în care municipiul va fi Capitală Europeană a Culturii. 

Anca Dragu l-a asigurat pe Dominic Fritz că va susține deblocarea finanțării multianuale, care presupune o modificare legislativă. Aceasta va permite primăriei angajarea încă din acest an a unor evenimente care vor avea loc în 2023, când Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii.

„Trebuie să aducem modificări legislative la nivelul Guvernului și Parlamentului, astfel încât să ne asigurăm că resursele financiare sunt disponibile, iar regulile după care se folosesc aceste resurse, pentru finanțarea investițiilor sau proiectelor culturale din cadrul proiectului Capitală Culturală Europeană au un circuit foarte clar și simplu. Am discutat despre nevoia bugetării multianuale în acest proiect, astfel încât de acum, dumnealor să știe pe ce sumă se bazează, să poată încheia contracte, să lucreze pe aceste proiecte culturale pentru 2023.”, a declarat Anca Dragu, președintele Senatului.

„Într-o pauză de înghețată făcută după rețete italienești, specifică Timișoarei, președinta Senatului a avut ocazia să vadă cu ochii ei potențialul enorm pe care îl are orașul, mai ales în contextul celui mai important proiect al orașului în acest secol, cel al Capitalei Culturale Europene. Noi, aici, în Timișoara, am pornit într-o nouă direcție pentru a debloca proiectul, dar avem nevoie de susținerea întregii administrații centrale, inclusiv a Parlamentului, pentru ca acest titlu să aibă impactul pe care ni-l dorim cu toții.”, a spus și primarul Timișoarei Dominic Fritz.

Și problema migranților a fost adusă în discuție.

„Momentan există această zonă de siguranță în zona de nord și Guvernul a făcut eforturi pentru a duce migranții înapoi în centrele în care sunt. Deocamdată e o soluție pragmatică, care ne ajută. Am asigurări că varianta de analizat, dacă va trebui să existe niște restricții, este analizată la nivel de guvern și parlament. Am avut o discuție și cu domnul președinte al Camerei Deputaților despre acest lucru. Aici s-ar putea să ne lovim de anumite reglementări europene și convenții internaționale, o problemă juridică spinoasă și, de aceea, cu siguranță nu va exista o soluție rapidă.”, a declarat Dominic Fritz.

Duminică, la Timișoara, Anca Dragu a vizitat „camera cu fluturi” de la Judecătoria Timișoara, amenajată în Palatul Dicasterial pentru audierea minorilor, dar și centrul de vaccinare de la ISHO.

Anca Dragu s-a întâlnit nu doar cu primarul Timișoarei, ci și cu prefectul județului Zoltan Nemeth și cu vicepreședintele CJ Timiș, Alexandru Proteasa. Anca Dragu a fost însoțită de șeful Cancelariei premierului și de secretarul de stat în Departamentul pentru românii de pretutindeni, Oana Ursache.