Planuri de milioane de euro la universitate. „Singura noastră opțiune este să investim continuu”

explo 1000x200

În contextul actual, când bugetul alocat Educației este destul de mic, iar nevoile din ce în ce mai mari, unitățile școlare sunt obligate să se orienteze spre fondurile europene pentru a supraviețui și, cu atât mai mult, pentru a se dezvolta.

Pentru a-și putea continua proiectele, dar și pentru a se ridica la standardele planificate, Universitatea de Vest din Timișoara intenționează să acceseze, anul acesta, 7 milioane de euro.

Direcțiile spre care se orientează proiectele instituției de învățământ superior în anul 2017 sunt stimularea activității de cercetare prin acordarea de burse doctorale și postdoctorale, îmbunătățirea și dezvoltarea derulării stagiilor de practică în vederea creșterii gradului de angajare a absolvenților universității. Se dorește investirea unor sume considerabile și în infrastructura educațională, prin renovarea, amenajarea și modernizarea spațiilor/clădirilor. Un alt deziderat este implicarea în stimularea și dezvoltarea antreprenoriatului la nivel regional.

Pentru a obține banii necesari, universitatea are în vedere accesarea de fonduri prin Programul Operațional Capital Uman, Programul Operațional Regional, Programul de cooperare transfrontalieră România-Ungaria și Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Republica Serbia.

„În contextul în care bugetul educației în 2017 este mai mic, iar cheltuielile cu personalul cresc, primele care au de suferit sunt investițiile. Vom reuși să compensăm din aceste neajunsuri prin accesarea de fonduri europene, nu ne permitem să stagnăm. Singura noastră opțiune este să investim continuu, mai ales că avem destule decalaje de recuperat față de universitățile din vestul Europei. Suntem optimiști în ceea ce privește sumele pe care le putem obține, având în vedere experiența noastră pozitivă cu fondurile europene în ciclul financiar anterior”, spune rectorul Universității de Vest din Timișoara, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea.

Cele șapte milioane de euro estimate a fi accesate în 2017 pentru dezvoltare instituțională nu includ fondurile care se doresc a fi atrase pe segmentul cercetării. În plus, facultățile vor implementa la rândul lor diverse proiecte europene, în funcție de necesitățile educaționale.

banner 970 x 250