Planul județean de gestionare a deșeurilor, minunat pe hârtie, provocator de pus în aplicare. „Suntem într-o zonă de pădure în flăcări”

gunoi

Viitorul plan județean de gestionare a deșeurilor care va fi supus aprobării consilierilor județeni este un document strategic care arată, printre altele, ce infrastructură trebuie construită în Timiș pentru ca județul să își poată îndeplini obligațiile în ceea ce privește reciclarea gunoiului. Cristian Moș, vicepreședinte al CJ Timiș, declară că scopul nu este unul care vizează performanța, la această dată, ci normalitatea în ce privește gestionarea deșeurilor.

Documentul a fost supus dezbaterii publice, urmând ca în viitoarea ședință a consilierilor județeni să fie aprobat de aceștia.

Cifrele specialiștilor arată că rata de reciclare a deșeurilor în județul Timiș a fost, în 2019, de 14,73% din cantitatea totală a celor generate. Iar ținta este ca până în 2025, rata să ajungă la 50%, iar până în 2035 la 65%. O altă țintă o reprezintă reducerea la depozitare a deșeurilor municipale biodegradabile, care doar până în 2020 trebuia să atingă 35% din totalul celor generate.

„Deși se zice că suntem în regulă cu tot ce înseamnă sistemul de deșeuri, suntem undeva într-o zonă gri, să nu îi zic într-o zonă de pădure în flăcări. Și încercăm să găsim o modalitate prin care să ducem totul spre normal, încă nu discutăm despre performanță în sistemul deșeurilor. Încă discutăm despre normalitate. În clipa de față încercăm să cârpim un sistem care există și încercăm să găsim soluțiile tehnice și ce putem să investim pe viitor să ajungem la normalitate. Pașii următori, după aprobarea planului, va fi să găsim bugetare, să să începem să retehnologizăm ce avem în clipa de față: de la cel care lasă în pubelă gunoiul, până ajungem cu gunoiul la groapă sau îl revalorificăm.”, a declarat Cristian Moș, vicepreședintele CJ Timiș.

CITEȘTE ȘI: Vicepreședinte CJ Timiș, despre reciclarea deșeurilor: „Procentul este infim. Suntem departe de a atinge orice indicatori impuși la nivel național sau european”

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Primăriile din județ vor fi responsabile cu punerea în aplicare a prevederilor din planul județean de gestionare a deșeurilor.

„Planul așa cum este aduce un nivel de sofisticare și un nivel de acoperire cum nu am avut în județ. Planul își propune să acopere absolut toate fracțiile și să le trateze în mod absolut rezonabil, științific și tehnologic. Planul în sine este extraordinar, provocarea pentru noi va fi să găsim banii pentru toate aceste bucăți din puzzle. Avem nevoie de el, trebuia definit de mult, el a fost mult timp blocat. Aceasta va fi foaia noastră de parcurs pentru a putea să punem laolaltă toate aceste piese. Iar unele dintre piese presupun investiții majore, dar nu prea avem cum să ocolim aceste investiții.”, a declarat Matei Creiveanu, administratorul public al orașului Timișoara.

Vicepreședintele CJ Timiș a mai spus că deocamdată se iau în calcul două potențiale surse de finanțare pentru punerea în aplicare a planului: bugetul CJ Timiș și cel de stat, prin Ministerul Mediului.

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/