UCM Reşiţa a fost implicată de foştii manageri în tot felul de afaceri murdare, cu firme ,,fantomă” şi infractori de cea mai mare speţă!
Said Baaklini şi Adrian Chebuţiu s-au întâlnit în cursul primăverii 2010 şi au pus la punct planul pentru un tun de 60 de milioane de euro. Afacerea era cât se poate de simplă. UCMR îi vindea firmei libanezului, SC Libarom Agri SRL, nişte motoare navale fabricate la sfârşitul anilor ’80, care ulterior ar fi ajuns în Republica Guineea, pentru transformarea lor în grupuri electrogene, având ca scop furnizarea de curent electric populaţiei din capitala Conakry. Totul, doar pe hârtie!
Interese de milioane. De euro!
Parchetul a arătat că asocierea celor trei inculpaţi nu privea, în realitate, un proiect comercial legitim, ci viza un dublu interes. E vorba în primul rând de interesul infracţional al lui Baaklini, care urmărea să obţină ilicit restituirea de la statul român, într-o sumă enormă, a TVA-ului corespunzător supraevaluării flagrante a mărfurilor cumpărate de uzina reşiţeană. Chebuţiu şi Preda au avut un interes comercial nelegitim, acela de a vinde mărfuri vechi şi deteriorate, de o valoare redusă, la un preţ cu mult mai mare decât cel al pieţei, ceea ce „nu reprezintă altceva decât stimulentul acordat de inculpatul Baaklini pentru a-i atrage în asocierea infracţională”, după cum au precizat procurorii DNA.
Firme „fantomă”
Afacerea proiectată de cei trei inculpaţi avea să includă şi alte două societăţi comerciale în afara SC UCM Reşiţa SA şi SC Libarom Agri SRL. E vorba despre SC Mike Trading & Investment SRL şi SC Beta Trading & Investment SRL, două societăţi care nu aveau alt rol decât acela de a adăuga costuri fictive mărfii iniţiale, astfel încât factura finală să conţină o valoare enormă, cu mult supraevaluată faţă de cea reală.
Prieteni vechi
Cei trei inculpați s-au cunoscut, conform propriilor declarații, din mediul de afaceri pe care îl frecventau. DNA vorbeşte de relaţiile apropiate şi de durată semnificativă între cei trei inculpaţi, însoţite de nenumărate întâlniri şi convorbiri telefonice, atât cu mult înainte de săvârşirea faptelor, cât şi ulterior, pe parcursul săvârşirii acestora, dar şi în scopul ştergerii consecinţelor infracţionale, după săvârşirea lor. Chebuţiu a semnat cu mâna lui contractele cu firmele „fantomă” pentru a-l ajuta pe Baaklini să bage în buzunar 60 de milioane de euro de la statul român. Fostul director general al UCM Reşiţa a obţinut astfel vânzarea unor mărfuri de mică valoare la suma de 5.000.000 euro, bani pe care i-a şi încasat de la SC Libarom Agri SRL. „Inculpatul l-a ajutat în mod constant pe inculpatul Baaklini, atât pe parcursul săvârşirii infracţiunii de către acesta, cât şi ulterior, pentru crearea unei aparenţe de legalitate în momentul în care autorităţile statului au început să se implice pentru lămurirea situaţiei în cauză”, a mai arătat DNA.
Rămâi pe expressdebanat.ro! Urmează dezvăluiri bombă despre UCMR!
Ce sume colosale!Atat de mari cat lacrimile miilor de familii pe care le-a distrus si le-a destramat paduchele asta! Numai din confiscarea acestor averi cate s-ar face in tara asta!