Plante medicinale din pădurile cărășene

Direcția Silvică a județului Caraș-Severin și-a propus, pentru anul 2021, recoltarea și punerea pe piață a unui palete largi de plante medicinale provenind din fondul forestier administrat sau plante achiziționate de la culegători ocazionali, sortimentele fiind puse piață în cantitățile estimate la licitația ce va avea loc în data de 28 mai, la care avem oferite flori de tei, sunătoare, frunze de mesteacăn, rostopască, soc, urzică, mentă, cantități estimate la 6.000 kg în stare uscată.

„Recoltarea plantelor medicinale din păduri reprezintă o activitate tradițională a unității noastre. An de an recoltăm cantități importante de plante medicinale, plantele fiind recoltate în perioadele optime, de exemplu acum fiind perioada de recoltare a florilor de soc, care în unele zone au ajuns la inflorescența maximă”, transmit reprezentanții Direcției Silvice.

În cazul în care persoanele fizice recoltează plante din afara fondului forestier sau doresc să participe la recoltarea plantelor medicinale din fondul forestier, pot lua legătura cu personalul silvic (inclusiv pădurarii din localitățile de domiciliu sau învecinate) pentru a-i îndruma spre punctele de achiziție sau să organizeze recoltarea propriu-zisă.

leader board 728 x 90 px

Angajații de la Direcția Silvică a județului Caraș-Severin au și câteva sfaturi pentru cei care doresc să se implice în activitatea de colectare. Pentru utilizarea în scopuri medicinale, plantele sau părţile de plantă se usucă în snopi mici, atârnați în aer, recomandat la umbră, sau în poduri bine aerisite, puse pe coli de hârtie, site, rogojini sau prelate curate. Înainte de uscare se va proceda la o condiţionare a părţilor de plantă, înţelegând prin aceasta îndepărtarea corpurilor străine, a părţilor din plantă care nu sunt indicate pentru utilizare sau părţile alterate.