Pistă de testare pentru industria auto și smart city pentru mașini autonome, într-o comună din Timiș

traffic 1929851 960 720
STPT job 1000x200

Un investitor va dezvolta în comuna Biled, din județul Timiș, o pistă de testare pentru industria auto și un smart city pentru mașini autonome și mobilitate electrică, anunță primarul localității. Proiecte similare celui care va fi demarat aici mai sunt în Ungaria și Spania.

Primarul comunei spune că noua investiție va fi la fel ca cea din zona Zala, Ungaria: un centru complex și integrat de cercetare și dezvoltare care sprijină clienții și dezvoltările experimentale din industria auto. Acesta a fost deschis în 2019 și funcționează ca un incubator pentru IMM-uri și start-up-uri, dar sprijină și cercetarea făcută de universități, respectiv a partenerilor industriali.

În Spania, pistele de testare Applus IDIADA au fost deschise în 1994 și sunt considerate a fi cele mai bune din Europa. Aici, pista de testare și hub-ul de cercetare creat se desfășoară pe 370 de hectare.

„Prin eforturi susținute am reușit să aducem în Biled un important investitor care să dezvolte o pistă de testare pentru industria auto și a unui smart city pentru mașini autonome și mobilitate electrică, având în vedere noile tendințe din industria auto. (…) Județul Timiș, cu aproximativ 5 miliarde de euro în termeni de investiții străine directe, este prima destinație investițională a României, după Capitală. Cea mai mare pondere a acestor investiții se concentrează în industria auto, fiind prezenți cei mai mari producători de componente auto din lume. Mai mult decât atât, într-un context tot mai pregnant de delocalizare a investițiilor și de suprasolicitare a lanțurilor logistice internaționale, considerăm că un astfel de proiect va menține investitorii prezenți în Timiș și îi va determina să se orienteze și către localitatea noastră, Biled.”, a spus primarul Ovidiu Ioan Oprișa.

Edilul local are speranța că obiectivul va atrage investitori din toate domeniile de activitate, dar și universități, școli profesionale pentru cercetare, dezvoltare și testare.

„Proiectul pistei de testare și al centrului de cercetare este un proiect de interes județean și regional, care va avea consecințe pozitive clare la nivelul regiunii, județului, dar mai ales a localității în care locuim, contribuind la crearea de locuri de muncă și implicit la creșterea calității vieții. Totodată, din punct de vedere investițional și financiar, se preconizează o dezvoltare pe verticală și orizontală a mediului de afaceri local cu implicații pozitive asupra bugetului local de la nivelul comunei Biled. Locația poate fi folosită și în scopuri de divertisment și activități recreative, aspect care va dezvolta și componenta turistică odată cu organizarea unor posibile evenimente și festivaluri.”, a concluzionat Ovidiu Ioan Oprișa.

Brantner 1000x100px Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/