Piatra de la Doman, risc pentru casele oamenilor

Locuitorii din cartierul reșițean Doman nu sunt dornici de activitate minieră, nici măcar de suprafață. Vestea deschiderii unei cariere de calcar în zona fostei mine de cărbune i-a adus pe domăneni în fața consilierilor locali.

Nu toate investițiile care pot angaja mână de lucru locală sau de care ar putea să profite și cetățenii și administrația locală sunt privite cu ochi buni de comunitate. Există circumstanțe care îi determină pe locuitorii din apropierea unor zone în care se dorește deschiderea unor exploatări miniere, fie ele de adâncime sau de suprafață, să respingă aceste afaceri. Este și cazul proiectului de exploatare a calcarului, șantier care s-ar deschide în locația fostei mine de la Doman. Acum, acolo natura este liniștită, există un lac format pe vechea exploatare, vin turiști pe toată perioada verii și se formează premisele unui spațiu excelent de agrement care să le ofere reșițenilor o variantă frumoasă de ieșire la o bălăceală de sfârșit de săptămână sau la un grătar de după-amiază în oricare zi a săptămânii. Siguranța caselor care au mai avut de suferit în trecut din cauza trepidațiilor este principala preocupare a celor din Doman.

,,Am înțeles că se deschide o carieră de calcar. E singurul lucru care ne mai lipsește după ce a fost mina. Vă dați seama ce înseamnă o carieră de piatră! Am avut deja una de exploatare a pietrei, Casele ne sunt praf. Le-am reabilitat cum am putut, fiecare dintre noi, cine a putut, binențeles. Cine a putut și le-a asigurat, cine nu, nu. Dacă începe exploatarea pietrei la doi pași de noi ne-am dus”, a spus cu supărare o localnică din Doman care a și prezentat primarului Mihai Stepanescu și consilierilor locali o hârtie care a fost afișată în cartier în urmă cu câteva zile.

anunt exploatare calcar doman

Dezbaterea publică sau consultarea cetățenilor ar fi avut loc pe 23 septembrie într-una dintre sălile Primăriei Reșița, numai că nimeni nu știe de ea. Primarul Mihai Stepanescu a cerut mai multe informații, dar nici cei din staff-ul său nu păreau să știe mai multe. Potrivit directorului executiv al Primăriei, Cristina Enuică, aceasta ar fi fost o acțiune a Agenției pentru Protecția Mediului, care mai vine cu astfel de întâlniri și folosește spațiul administrației publice locale. La situația creată și pentru a mai liniști cetățenii din Doman, edilul Reșiței a programat pentru miercuri dimineață o nouă întâlnire cu oamenii, dar de această dată la sediul primăriei și cu mai multe informații pe birou.

Eu nu știu nimic de asta și v-ar ruga, dimineață, dacă puteți, haideți la primărie să vedem pașii legali, dacă au fost parcurși. Eu n-am participat și nu știu despre asta. Știu de un lucru: că APM mereu convoacă acea comisie la nivel de municipiu pentru a analiza asemenea documentări. Mi se pare o lipsă de tact, dacă nu altceva […] Nu se poate face cu ușurință un asemenea proiect. Orice proiect de impact trebuie să fie adus la cunoștința oamenilor, să știe ce se întâmplă acolo și să poată contesta”, a spus Mihai Stepanescu.