Criza de mecanici auto și lucrători silvici

Mecanicii auto și lucrătorii silvici sunt la mare căutare în rândul angajatorilor. Cel puțin, aceasta este opinia inspectorilor școlari, care au concluzionat acest lucru dintr-un studiu făcut de pe piața muncii din județ.

Studiul a fost făcut pe baza unui parteneriat încheiat cu firmele, pentru ca instituțiile de stat să testeze ce meserii se caută. Totul se face în ideea reînființării claselor profesionale, începând de anul viitor. Astfel că, în funcție de cerințele pieței se vor forma și viitorii profesioniști. “Județul Caraș-Severin deține o pondere forestieră însemnată și se impune acordarea unei atenții importante în acest domeniu. Evident, previziunile sunt făcute până în 2013, pe baza unei colaborări cu partenerii noștri sociali. Întreaga planificare trebuie gândită la nivel de regiune. De exemplu, pentru Băile Herculane trebuie pregătiți specialiști în domeniul turismului. La Timișoara, se pot pregăti specialiști în domeniul chimiei, pentru care în Caraș-Severin nu există specializare și exemplele pot continua”, a spus Ioan Lupu, inspector școlar de specialitate.

Argumente contra de la sindicaliști
Sindicaliștii cărășeni sunt de părere că toate planurile inspectorilor școlari țin de domeniul “balivernelor”. Aceștia sunt de părere că totul este doar praf în ochi și că specializările se vor face în funcție de calificarea dascălilor și nu de necesitatea pieței. “Facem meserii în funcție de profesori, se știe asta. Dacă tot se reînființează școlile profesionale, ar fi bine ca cei din minister să îi ajute pe tineri cu bani să își deschidă o mică afacere, în funcție de profilul pe care îl urmează și asta i-ar motiva mai mult pe tineri”, este de părere Nicolae Drăgan, liderul BNS Caraș-Severin.

 CITEȘTE ȘI: Liderii politici susţin legea transparenţei 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/