Piața Libertății din Timișoara, mai puțin austeră și cu arbori de talie mare. Planurile administrației Fritz

Primăria Timișoara ar putea schimba modul în care se prezintă acum Piața Libertății. În planurile administrației este plantarea mai multor arbori de talie mare, astfel încât spațiul să redevină confortabil pentru timișoreni și vara, atunci când temperaturile sunt caniculare. 

Sunt deja cinci ani de când fosta administrație a finalizat amenajarea nouă a Pieței Libertății, la pachet cu lucrări ample de refacere a zonei istorice. Atunci, copacii bătrâni au fost scoși, iar locul lor a fost luat de mai mulți arbori pitici. Dalele au fost, de asemenea înlocuite cu unele de culoare roșie, așezate concentric.

„Piața Libertății este un caz foarte specific, fiindcă acolo proiectul prevedea păstrarea copacilor și într-o manieră abuzivă ei au fost tăiați. În general, există în toată lumea măsuri de îmbunătățire a microclimatului în spații publice, în mod special prin plantare de arbori și prin felul în care se scurge apa pluvială. Dar plantarea de arbori, mărirea locului de irigare în jurul arborelui, îmbunătățirea solului pentru ca acolo să poată crește copaci de talie mare – acolo au fost plantați copaci care nici nu pot crește mult mai mari, acei salcâmi altoiți din seră ca să rămână mici… Și automat, dacă ai un aliniament de copaci mari, microclimatul scade cu cel puțin 1-1,5 grade Celsius, umiditatea se reține mai bine și, în general, aspectul acesta auster va fi eliminat.”, a declarat Rudolf Graf, consilierul personal al primarului Dominic Fritz.

Astfel de măsuri de îmbunătățire a microclimatului în Piața Libertății au fost luate deja în discuție la primărie.

„S-a discutat asta și eu am discutat asta cu colegii din primărie și se vor lua măsuri de îmbunătățire acolo, cu siguranță, da.”, a mai spus Graf.

Piața Libertății este cea mai veche piață din Timișoara. Este nucleul inițial de la care a pornit evoluția orașului, primul loc în care s-au așezat oamenii și au locuit continuu pe vatra orașului actual, notează site-ul de informare turistică Timisoara Info.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

În trecut, piața a purtat mai multe denumiri: Piaţa de Paradă, Piaţa Libertăţii sau Piaţa Prinţul Eugen.

Pe latura de nord a pieţei, terenul este mai ridicat decât pe latura de sud. Terenul mai înalt reprezenta limita de sud a zonei uscate din nordul oraşului. Latura de sud a pieţei actuale se află pe locul de unde începea zona mlăştinoasă. Până în 1716, pe latura de est a pieţei, la nord-vest de intersecţia între străzile actuale Alecsandri şi Praporgescu se afla „Baia Mare”, cea mai mare baie publică a oraşului. Piaţa actuală a apărut ca urmare a reconstruirii complete a oraşului pe o tramă stradală nouă, rectangulară, proiectată „la planşetă” la sfârşitul anilor 20 ai secolului al XVIII-lea.

În Piața Libertății se găsesc unele dintre cele mai vechi construcții din oraș: Comenduirea Garnizoanei, fosta Cancelarie de Război, Primăria Veche și Cazinoul Militar.

Foto: Facebook/Piata Libertatii Timisoara

publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/