Piața imobiliară s-a dezghețat. Ce noutăți aduce?

Piața imobiliară din municipiul Caransebeș este în plină dezvoltare. Potrivit agentului imobiliar Bianca Ștark, profilul cumpărătorului actual se prezintă astfel: 22 la sută sunt tineri de până în 35 ani și 78 la sută au vârsta de peste 35 ani.

În urma unui sondaj de opinie realizat pe un număr de peste 100 de caransebeșeni, 78 la sută dintre cei care doresc să-și cumpere o locuință muncesc în sectorul privat, 11 la sută sunt angajați la stat și 11 la sută muncesc în agricultură.

Conform statisticii, bugetul lunar al familiei este de 3.000 lei pentru 56 la sută din cei chestionați, 2.000 lei pentru 19 la sută și de peste 3.000 de lei pentru 25 la sută din cei chestionați. Cele mai căutate sunt apartamentele cu două camere, 56 la sută, de aceea sunt și greu de găsit. 34 de procente caută apartamente cu 3-4 camere, 10 la sută doresc să achiziționeze o garsonieră/apartament, iar 10 la sută o căsuță.

Imobilele căutate se afla la etaje intermediare 1-3, cu balcon, finisate, izolate, decomandate sau nu.

Zonele cele mai căutate pentru cumpărarea unui apartament sunt în centru – 48 %, Cazărmii, Sebeș sau în Pipirig 28% și 24% în zona Țarinei sau Nord. Zonele care nu se caută deloc sunt Balta Sărată sau Gară. Cumpărătorii țin cont de preț, zonă, suprafață, modul de împărțire, izolarea termică sau apropierea de o școală. Nu-i interesează pe cei care doresc să achiziționeze o locuință vechimea imobilului, liniștea zonei, securitatea străzii, vecinii sau infrastructura stradală. 74% din cei chestionați nu dețin altă locuință.

În ceea ce privește modul de achiziție, 33 la sută dispun de cash, 8 la sută se bazează pe accesarea unui credit imobiliar, iar 59 la sută doresc accesarea unui credit Prima Casă.

44 la sută din persoanele care au completat chestionarul au răspuns că prețurile actuale sunt corecte, iar 56 la sută au apreciat că prețurile actuale sunt prea mari.

La începutul acestui an, Bianca Ștark a purtat discuții cu doi dezvoltatori imobiliari care doresc să construiască imobile începând cu acest an.

„Am aflat că există un real interes față de construcțiile noi dacă lucrările sunt de bună calitate, dacă viitoarele construcții sunt în apropierea zonei centrale sau a căilor principale de acces, dacă amenajările interioare și compartimentarea sunt moderne, dacă vor exista toate utilitățile și dacă prețurile sunt comparabile cu cele aflate acum pe piața apartamentelor vechi. Prețurile avansate sunt: – 15.000 – 17.000 euro pentru garsoniere sau apartamente cu o cameră, 25.000 – 28.000 euro pentru un apartament cu 2 camere și 32.000 – 36.000 euro pentru apartamente de 3 camere”, ne-a declarat agentul imobiliar Bianca Ștark.