Piața de vechituri din Novi Sad, atelierul temporar al caricaturistului timișorean Radu Clețiu

Radu Cletiu din Timisoara face caricaturi in piața de vechituri din Novi Sad
Mall 1000x100 untitled design set 970x90 px

Caravana Rod a Asociației Documentor din Timișoara a organizat, în weekend, o acțiune inedită în piața de vechituri Najlon Pijaca din Novi Sad, Capitală Culturală Europeană anul trecut. Caricaturistul Radu Clețiu a fost invitat să realizeze portrete gratuite cumpărătorilor.  

E pentru prima dată când artistul Radu Clețiu realizează caricaturi și portrete într-o piață.

„E foarte interesantă ideea de a face caricaturi într-o piață. Sunt un iubitor al piețelor de acest gen, în care poți să te plimbi, să vezi lucruri interesante. Abordarea e superbă. Pentru mine, să-mi antrenez mâna, să studiez fizionomii și trăsături faciale, e un loc formidabil. Oamenii sunt prietenoși, găsești tipologii interesante pentru a le surprinde în caricatură. Și meseria asta de caricaturist, în scurt timp o să ajungă pe cale de dispariție din cauza inteligenței artificiale. Nu se așteptau oamenii să fie pe gratis. Vă spun ceva: când încerci să dai ceva gratis, oamenii sunt chiar reticenți. Există acea tendință sau plăcere a omului să răsplătească un act artistic.”, a spus Radu Clețiu.

Radu Cletiu din Timisoara face caricaturi in piața de vechituri din Novi Sad

Radu Cletiu din Timisoara face caricaturi in piața de vechituri din Novi Sad

Anul trecut, Rod Festival a organizat în Najlon Pijaca din Novi Sad o expoziție foto cu instantanee surprinse chiar acolo de fotografii timişoreni Virgil Simonescu și Valentin Solomie. Anul acesta, Rod a revenit la Novi Sad.

timisoara capitala 2023 gif card de energie dacus 1000x100

„Facem un soi de premieră. Cred că în viața lor nu i-a desenat nimeni, nu i-a portretizat, iar faptul că am făcut lucru acesta gratuit e cea mai mare surpriză pentru ei. Dacă putem și suntem sănătoși o să revenim și la anul aici. (…) De ce să nu o spunem, ne-am adus aminte de el după povestea asta din Piața Operei, când niște polițiști locali nu au înțeles care e misiunea lor pe pământ și nu l-au lăsat să facă câteva desene, ceea ce e ciudat, dar noi am zis atunci că trebuie să apelăm la el. Și iată că s-a putut manifesta liniștit la Novi Sad. Acest oraș nu s-a schimbat foarte mult datorită Capitalei Culturale Europene. E la fel cum l-am știut și înainte de Capitala Culturală Europeană.”, a declarat regizorul Florin Iepan, directorul Rod Festival.

caricaturi cu Radu Cletiu din Timisoara

caricaturi cu Radu Cletiu din Timisoara

Rod Festival e un proiect finanțat de Centrul de Proiecte a Primăriei Timișoara, în cadrul programului național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”. Organizatorii Rod Festival plănuiesc pentru anul 2024 un turneu prin mai multe piețe de vechituri din toată Europa, pentru că acolo e o lume specială, cu care conceptul Rod rezonează foarte bine.

untitled design set 970x90 px