Primăvara acestui an a adus cu sine și lansarea unui nou proiect care să mai șteargă din teama proaspeților absolvenți în fața zidului imens construit de piața muncii. Cu ajutor și răbdare, și tinerii cărășeni vor avea o șansă de a se lansa în lumea oamenilor mari fără probleme.
Organizația Centrală a Familiilor Kolping din România a anunțat lansarea noului proiect Măsuri integrate de inserție pe piața muncii pentru viitorii absolvenți de învățământ preuniversitar și superior din Regiunea de Vest încă de la finalul lunii aprilie a acestui an.
Cu fonduri europene, un număr de patru sute de elevi și studenți, dintre care 120 de tineri gugulani, vor avea șansa de a fi orientați și consiliați profesional. Printre unitățile școlare implicate în program se numără și Liceul Tehnologic Dacia din Caransebeș, de unde elevii vor avea ocazia să intre în contact cu piața muncii direct de pe băncile școlii.
Programul se va desfășura până la finalul lunii septembrie a anului viitor, astfel că, pe perioada a 17 luni, cei 400 de elevi și studenți implicați vor beneficia de stagii de practică în diferite firme pentru a se familiariza cu ceea ce presupune munca.
De asemenea, învățăceii proaspăt porniți pe drumul vieții vor avea și ocazia de a fi anteprenori, prin înființarea de firme și întreprinderi simulate.
Acest program este gândit în primul rând pentru binele tinerilor, în cazul cărora, cu toate că sunt competenți și foarte bine pregătiți, lipsa de experiență îi ține departe de piața muncii. Dincolo de asta, activitățile incluse în cadrul acestui program au un impact puternic și asupra dezvoltării capitalului uman și a creșterii competivității pentru o piață a muncii moderne, flexibile și inclusive.
„Obiectivul general al proiectului este acela de a crește nivelul adaptabilității, mobilității și ocupabilității pe piața muncii pentru 400 de viitori absolvenți de învățământ preuniversitar și superior din Regiunea de Vest, din județele Timiș și Caraș-Severin, printr-o mai strânsă conectivitate a mediului educațional cu cel privat. Fondul Social European împreună cu Guvernul României sprijină aceste măsuri de inserție pe piața muncii prin acordarea unei finanțări nerambursabile de 440.000 Euro”, au explicat reprezentanții Organizației Centrale a Familiilor Kolping în descrierea proiectului.
Pe lângă Liceul Dacia din Caransebeș, proiectul mai are ca parteneri Universitatea de Vest Timișoara și societatea SC CMP Center D&V SRL din Timișoara.
Foto: evasile.com