Peste o sută de specialiști din companii, dascăli la Politehnica din Timișoara. Metoda prin care universitatea acoperă deficitul de profesori

1000x100 (2) mbmr 1000x100

Sunt sute de specialiști angajați la companiile mari din Timișoara care predau la Universitatea Politehnica, iar asta ca urmare a deficitului de profesori universitari. Facultățile cele mai afectate de lipsa dascălilor sunt cele din domeniul IT și Arhitectură. 

Principalul motiv pentru care tot mai puțini absolvenți aleg profesia de dascăl este reprezentat de salariile atractive din mediul privat, mai cu seamă în specializări precum Automatică și Calculatoare, Arhitectură sau Mecanică. În același timp, profesorii cu experiență ies, rând pe rând, din câmpul muncii, așa că Universitatea Politehnica a încercat să suplinească deficitul de dascăli legând parteneriate cu companiile din vestul țării, astfel încât acestea să pună la dispoziție specialiști care să predea un număr redus de ore.

IT-ul, spre exemplu, este domeniul care prezintă cel mai mare interes pe piața muncii. În perioada 2015-2019, Politehnica a mărit cu 10% în fiecare an numărul de locuri la specializările din această zonă. S-a ajuns însă la o limitare a resursei umane, așa că nu mai sunt posibile creșteri.

Cele mai multe cadre didactice din rândul companiilor predau în cadrul specializărilor Facultății de Automatică și Calculatoare. Sunt aproape 100 de specialiști care țin ore de aplicații, în afara programului de lucru pe care îl au în compania IT la care lucrează.

Muzeul TM

„Acești colaboratori vin și predau începând de la două ore de laborator pe săptămână și ne ajută să le oferim studenților o viziune mai clară asupra pieței muncii și a abilităților pe care trebuie să le dezvolte. Ei îi ajută pe tineri pentru că vin cu experiența pe care o au în companii și pot să le deschidă și oportunități pentru anumite joburi. În multe cazuri s-a întâmplat ca aceste cadre didactice să îi recomande pe cei mai buni studenți în firmele unde activează. Pentru ei este al doilea job. Un dezavantaj este că nu putem să îi implicăm în activități administrative sau în diverse proiecte pe care le derulăm și am avea nevoie de experiența lor.”, a declarat Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

Potrivit rectorului, pentru ca universitatea să poată crește din nou cifra de școlarizare în acest domeniu, ar fi nevoie și de o creștere cu 50% a numărului de cadre didactice. Ca să îi determine pe tineri să rămână în domeniul universitar, Politehnica a luat o serie de măsuri. Una dintre ele este acordarea unor burse din fonduri proprii care pot ajunge până la 2.000 de lei pe lună pentru studenții cu performanțe.

„Numărul celor care doresc să predea este în creștere datorită burselor și unei bune colaborări cu ligile studențești. Problema este că unii doresc să predea lucrând într-o companie, nu ca titulari în cadrul universității. Pornind de la această dorință, am discutat cu companiile să oferim burse sau granturi celor care rămân în universitate după doctorat. De asemene, ei pot avea acces la diverse activități de cercetare sau sunt sprijiniți să realizeze lucrări științifice.”, a explicat Florin Drăgan.

banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/