Peste o sută de kilograme de petarde și artificii, confiscate de polițiștii timișeni

fireworks 1156808 1280

De la sfârșitul lunii noiembrie până acum, polițiștii timișeni au indisponibilizat 130 de kilograme de articole pirotehnice, în valoare de 13.500 lei. Verificările au avut loc în cadrul acțiunii naționale „Foc de artificii”. 

Poliţia Română a demarat în 21 noiembrie acţiunea naţională „Foc de artificii” pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice.

„Până în acest moment, de la începutul derulării acțiunii dispuse, la nivelul IPJ Timiș au fost desfășurate 17 acțiuni și controale, prilej cu care a fost indisponibilizată cantitatea de 130 kg articole pirotehnice în valoare de 13.500 lei. În această perioadă, la nivelul unității noastre nu au fost înregistrate evenimente negative precum răniri, distrugeri, incendii. În cadrul acțiunilor, polițiștii au cooperat cu specialişti din cadrul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale – Inspectoratele Teritoriale de Muncă și Ministerului Finanţelor Publice – Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.”, a declarat comisarul-șef de poliție Gheorghe Cozma, șeful Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul IPJ Timiș.

În perioada similară a anului trecut, la nivelul IPJ Timiș au fost desfășurate 85 de acțiuni. Polițiștii au identificat 6 persoane neautorizate și au depistat 4 infracțiuni. Cinci persoane sunt cercetate penal și a fost indisponibilizată o cantitate de 1.104 kg articole pirotehnice a căror valoare ajunge la 45.550 lei.

Pentru evitarea implicării în evenimente negative, autoritățile recomandă cumpărarea articolelor pirotehnice doar de la persoane fizice sau juridice autorizate, verificarea etichetei articolelor pirotehnice achiziționate și sesizarea poliției atunci când se constată că sunt vândute ilegal articole pirotehnice.

Articolele pirotehnice de divertisment din categoria F1 pot fi puse la dispoziţie pe piaţă numai persoanelor care au împlinit vârsta de 16 ani, iar cele de scenă din categoria T1 şi alte articole pirotehnice din categoria P1 pot fi puse la dispoziţie numai persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani.

E interzisă folosirea articolelor pirotehnice între orele 24.00 – 6.00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;

  • la o distanţă mai mică de 50 m de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 m faţă de cele cu peste 4 niveluri;
  • la o distanţă mai mică de 500 m de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze;
  • la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
  • în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre;
  • pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane;
  • la o distanţă mai mică de 500 m de păduri.

Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă: orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept; comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani; comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.

Sancţiunile contravenţionale cu amendă, de la 2.000 lei la 7.500 lei – pentru persoanele fizice – pot fi aplicate şi persoanelor juridice. În cazul persoanelor juridice, limitele minime şi maxime ale amenzilor se majorează cu 100%.

Verificările vor continua până în 4 ianuarie 2023.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/