Peste 600.000 de timișeni cu drept de vot, așteptați la urne în 27 septembrie. Primarii caută soluții anticoronavirus pentru ziua votului

Un număr de 628.463 de timișeni cu drept de vot sunt așteptați în 27 septembrie la urne să își aleagă viitorii primari, consilieri locali, consilieri județeni și președintele Consiliului Județean. În aceste zile, cei care se ocupă de organizarea alegerilor caută soluții pentru evitarea răspândirii noului virus. Primarii spun că procesul electoral va fi unul complicat, iar votarea în sine va fi prelungită în cazul fiecărui alegător. 

Fiecare secție de votare din județ va fi dotată cu materiale de protecție sanitară, potrivit normelor care reglementează organizarea alegerilor locale. Ministerul Sănătății va distribui, prin prefecturi, primarilor materiale dezinfectante pentru sediile secțiilor de votare și va lua măsuri pentru asigurarea asistenței medicale.

Fiecare secție de votare va fi dezinfectată înainte și la finalizarea activității.  De asemenea, fiecare persoană acreditată, delegat acreditat care se prezintă la secția de votare, primește o mască de protecție. Fiecare membru al biroului electoral al secției de votare și operator de calculator va primi câte 5 măști de protecție și 5 perechi de mănuși. Prefectura va distribui pentru ziua votării câte o mască de protecție pentru fiecare persoană care face parte din personalul de pază sau din personalul tehnic. Regula este valabilă și pentru fiecare alegător care se prezintă la secția de votare.

„Din momentul deschiderii secției de votare, președintele biroului electoral este șeful și comandantul acelei zone și 500 de metri în jurul acesteia. El va dispune, spre exemplu, dezinfectarea fiecărei ștampile, după fiecare utilizare. Vor primi, probabil, instrucțiuni de la DSP, în acest sens.”, a declarat astăzi Mircea Băcală, subprefectul de Timiș.

Procesul electoral, complicat în pandemie. Propunerile primarilor

Primarul orașului Jimbolia spune că procesul electoral va fi unul prelungit în cazul fiecărui alegător, față de scrutinele precedente, ca urmare a măsurilor sanitare ce trebuie luate în ziua votului.

„Vom monta dispensere pentru dezinfectant la fiecare intrare, avem și mănuși, și măști. Acum calculăm cum facem pentru că s-ar pierde foarte mult timp cu dezinfectatul fiecărei ștampile. Vom avea și șervețele să se poată interveni asupra ștampilelor. Va dura mai mult (n.r, votarea în sine în cazul fiecărui alegător), ar trebui ștearsă ștampila la preluare, după, pixul cu care semnează… Cel mai bine ar fi să poarte toți mănuși, iar când cei din secție merg la masă să aibă grijă să și le schimbe. Cred că asta e varianta optimă.”, a declarat Darius Postelnicu, primarul Jimboliei.

La Ciacova, autoritățile locale au stabilit că fiecărui alegător i se va lua temperatura la intrarea în secția de votare.

„Măsurile efective le va lua președintele biroului electoral de circumscripție. Am stabilit, în mare, că o să stea cineva la intrare cu termometru. I se va da (n.r, alegătorului) cu dezinfectant pe mâini, apoi se dezinfectează ștampila. E complicată chestia.”, a spus și Filip Petru, primarul de la Ciacova.

La Recaș, primarul are câteva propuneri. „Așteptăm poziția AEP. Misiunea noastră este să le acordăm sprijin. Ar trebui să punem un om în fiecare secție care să dea cu spray înainte să pună mâna pe ștampilă, apoi să dea din nou cu spray. Iar masca de protecție, obligatorie.”, a declarat Teodor Pavel.

În 27 septembrie, timișenii sunt așteptați la vot să își aleagă autoritățile locale și județene pentru următorii patru ani. Consiliile locale și cele județene se aleg pe baza scrutinului de listă, potrivit principiului reprezentării proporționale. Primarii și președinții consiliilor județene se aleg pe circumscripții electorale, prin scrutin uninominal. Viceprimarii, vicepreședinții de CJ-uri se aleg prin vot indirect de către consiliile locale, respectiv județene. Este ales primar/președinte de CJ candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate. Dreptul de vot se exercită numai acolo unde alegătorul își are domiciliul sau reședința, după caz. Votarea începe la ora 7 și se încheie la ora 21.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/