Două proiecte importante vor fi implementate de Primăria Timișoara. Calea Bogdăneștilor va fi adusă la standarde europene și continuă modernizarea flotei de tramvaie.
Marți a fost semnat contractul de modernizare a unei artere principale din oraș – Calea Bogdăneștilor. Proiectul prevede reabilitarea de la intersecția cu bulevardul Cetății până la bucla de întoarcere din cartierul Ronaț. „Linia de tramvai va fi dublă, va fi amplasată pe mijlocul șoselei și încadrată de spaţii verzi cu arbori. Prin proiect se vor reabilita 2,25 kilometri de linie dublă, plus 0,45 kilometri – zona buclei de întoarcere, rezultând astfel, în total, 4,95 kilometri cale de rulare modernizată. Infrastructura rutieră va fi reconfigurată: partea carosabilă va fi lărgită la patru benzi de circulaţie, câte două pe sens. Totodată, pe Calea Bogdăneștilor se vor amenaja trotuare și piste pentru biciclete pe ambele sensuri”, au transmis reprezentanții ADR Vest.
Proiectul prevede și modernizarea a șapte stații de transport public și vor fi prevăzute cu adaptări pentru persoanele cu dizabilități, echipamente de supraveghere video, de iluminare și afișaj modern și vor fi montate coșuri de gunoi. „Se vor amenaja peste 9.500 mp de spații verzi, din care aproximativ 8.500 mp spaţii verzi nou create și se va implementa un nou sistem de alimentare cu energie electrică. Valoarea totală a proiectului este de 148.851.248,45 lei, finanțarea nerambursabilă fiind de 89.655.146,06 lei. Perioada de implementare este de 36 de luni”, a mai transmis ADR Vest
O nouă flotă de tramvaie
Celălalt proiect semnat reprezintă cea de-a doua etapă a investiției privind înnoirea flotei de tramvaie din Timișoara. Prima etapă, reprezentată de achiziția altor șapte tramvaie noi, a fost contractată în iulie 2019. „Proiectul prevede achiziția a 7 tramvaie cu o capacitate de minimum 170 de locuri fiecare, eficiente din punct de vedere energetic și adaptate nevoilor persoanelor cu dizabilități. Noile vehicule vor fi echipate cu instalații de aer condiționat, încălzire prin conversie și încălzire prin conducție termică în scaune, sistem suplimentar de alimentare care permite o autonomie de minimum 20 km în cazul unor incidente în circulație, sisteme de informare a călătorilor, sisteme audio-video pentru publicitate și de supraveghere video pentru siguranța călătorilor, precum și sisteme de monitorizare și de e-ticketing”, a mai transmis ADR Vest.
Investiția are ca obiectiv creșterea gradului de confort al călătorilor, a vitezei medii de deplasare și a accesibilității tramvaielor, astfel încât transportul public să devină mai atractiv în municipiul Timișoara. „Vrem să dezvoltăm transportul public la cote cât mai înalte în orașul nostru. Am făcut eforturi uriașe pentru a aduce mijloace de transport moderne în acești șapte ani de când sunt primar, astfel încât vara să nu fie foarte cald și iarna foarte frig. Vrem să aducem confort cetățenilor, inclusiv celor cu dizabilități”, a declarat Nicolae Robu.
Valoarea totală a noului proiect este peste 96 de milioane de lei, din care aproape 47 reprezintă finanțare nerambursabilă. Perioada de implementare este de 43 de luni.