Conflict între Primăria Timișoara și Societatea Elba! Plângere penală din cauza unui teren de 80 de metri pătrați

Haos în traficul din Timișoara! Tramvaiele nu pot ajunge până la Gara de Nord pentru că bucla pe care întorceau garniturile a fost blocată cu un gard, terenul fiind privat. Până acum nu s-a ajuns la nicio concluzie.

Podul Dragalina a fost deschis circulației, dar vestea buna a fost urmată imediat de o veste proastă. „Necazul este că deși mi s-a făcut dovada că totul e funcțional și pentru tramvaie, societatea Elba a îngrădit proprietatea pe care o pretinde a fi deținută în mod legitim și nu ne permite accesul la proprietatea noastră. Am încercat să rezolvăm problema amiabil”, a spus Nicolae Robu. 

Lucru zis, dar nefăcut. Societatea a fost deja dată în judecată din cauza terenului respectiv, dar Nicolae Robu a declarat că este dispus să retragă plângerea. Nu se va rezolva însă și situația. „Avocata a spus ferm că Primăria poate să aleagă una din trei posibilități după retragerea plângerii. Să facem expropriere și să plătim valoarea terenului, să plătim o chirie pentru că trec liniile peste proprietatea societății sau să cumpărăm terenul. Eu recunosc că la așa ceva m-am enervat, m-am ridicat și am spus că în aceste condiții nu avem ce să discutăm, nu retragem plângerea. Noi avem o proprietate publică acolo și trebuie să ne dați posibilitatea să folosim bunul public”, a explicat edilul.

Întors cu problema nerezolvată, Nicolae Robu le-a cerut angajaților să solicite o Ordonanță Prezidențială prin care să se dea dreptul la folosință a terenului până la pronunțarea sentinței definitive. De asemenea, se pregătește o plângere penală. „Am cerut colegilor să pregătească o plângere penală și să mergem până la rădăcină să vedem cum s-a emis acel accept pentru că nu e corect să dai o stradă unei societăți private. E incorect să dai o parcelă chiar de 80 de metri pătrați, o nimica toată, când acolo e marcată o linie de tramvai, o buclă atât de importantă pentru interesul public. Această societate vrea bani și pentru o buclă de tramvai. Așa ceva nu am mai pomenit”, a mai precizat Robu.

gif card de energie dacus 1000x100

Reprezentanții Elba: „Problema este veche de patru ani”

Potrivit unui comunicat de presă, reprezentanții companiei spun că problema buclei de tramvai este veche și că discuțiile cu STPT, societatea care administrează transportul public în comun, sunt purtate de patru ani. „Mesajele primite neoficial susțineau că există un proiect al Primăriei de prelungire a liniei de tramvai de pe strada Gării până la zona Solventul, urmând ca bucla de întoarcere de pe terenul Elba să fie desființată. De peste un an de zile STPT a fost notificată oficial cu privire la situația existentă. STPT a transmis notificarea către PMT. Până în prezent nu am primit niciun răspuns”, au transmis reprezentanții Elba.

Compania a fost dată în judecată în urmă cu câteva luni de către Primăria Timișoara „pentru a contesta dreptul de proprietate asupra terenului”, se mai arată în document, iar procesul se află pe rol. „În ceea ce privește terenul de sub bucla de tramvai, poziția noastră a fost confirmată din nou în fața domnului primar. Soluțiile sunt doar cele legale: mutarea liniilor de tramvai sau exproprierea. (…) ELBA nu a dorit și urmărit crearea situației de conflict generate, dar în același timp considerăm inacceptabilă intimidarea și folosirea unor mijloace de presiune publică ce afectează un drept de proprietate privată, cât și imaginea și reputația societății noastre”. 

În aceste condiții, până la găsirea unei soluții, timișorenii nu mai pot circula cu tramvaiele care făceau legătura între centrul orașului și zona Gării de Nord.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/