Peste 400 de infecții nosocomiale, raportate în spitalele din Timiș. Cifra poate fi mult mai mare

untitled design set 970x90 px

Spitalele din județul Timiș au raportat anul acesta un număr de 439 de infecții nosocomiale, însă cifra nu reflectă 100% realitatea, din cauză că sunt prea puțini medici specialiști epidemiologi angajați în unitățile medicale. 

Potrivit Direcției de Sănătate Publică Timiș, sunt 439 de cazuri raportate de infecții nosocomiale, de toate spitalele din județ, din ianuarie până acum. Datele sunt conforme cu fisele de raportare a infecțiilor asociate actului medical, transmise lunar de medicii epidemiologi. Spitalelor li se recomandă să respecte întocmai ordinul Ministerului Sănătății pentru curățenia din unitățile medicale.

„S-au făcut recomandări privind respectarea Ord. M.S nr.961/2016 pentru aprobarea Normelor tehnice privind curățarea, dezinfecția și sterilizarea în unitățile sanitare publice și private, tehnicii de lucru și interpretare pentru testele de evaluare a eficienței procedurii de curățenie și dezinfecție, procedurilor recomandate pentru dezinfecția mâinilor, în funcție de nivelul de risc, metodelor de aplicare a dezinfectantelor chimic în funcție de suportul care urmează, să fie tratat și a metodelor de evaluare a derulării și eficienței procesului de sterilizare și a Ord. M.S nr. 1101/2016 privind aprobarea Normelor de supraveghere, prevenire și limitare a infecțiilor asociate asistenței medicale în unitățile sanitare.”, se arată în răspunsul DSP Timiș la solicitarea Expressdebanat.ro.

Dincolo de recomandări sterile, directorul DSP Timiș admite că cifra raportată de spitale nu este 100% reală. Sunt prea puțini medici epidemiologi, constată și autoritățile.

„La modul general trebuie să ne uităm la procentul din totalul persoanelor internate – e o cifră mică din această perspectivă. Dar, trebuie să fim constant atenți la genul acesta de situații. Trebuie ca fiecare serviciu din fiecare spital să acorde o atenție deosebită. Numărul de medici specialiști epidemiologi disponibili pentru angajare nu e acolo unde ne dorim, tocmai de asta s-au suplimentat locurile la rezidențiat în ultimii ani. Cu siguranță nu este 100% realitatea, dar e o direcție în care ne îndreptăm.”, a declarat Flavius Cioca, directorul DSP Timiș.

publicitate ziar expresb 1000x100

La Centrul de Mari Arși de la Spitalul Județean din Timișoara a fost recent focar de infecții intraspitalicești. Opt pacienți au fost infectați, 6 au decedat.

„Unii au venit cu infecția deja din alte spitale din țară, a fost destul de greu de gestionat până să eliminăm focarul, infecția respectivă. Au fost inițial 8 persoane infectate, 6 decese. Nu au murit din cauza infecțiilor. O infecție este o complicație mare a bolnavului ars. Oriunde, în toate clinicile din lume unde există mari arși, aceste infecții apar la toată lumea. Nu există să fie vreun caz care să nu dezvolte vreo infecție. Dar am reușit să gestionăm singuri toată situația asta. Infecția asta nu o poate controla nimeni nicăieri în lume. Ne-am sfătuit să vedem cum putem să scăpăm. Există mai multe tulpini, tratezi una și atunci trebuie schimbat tratamentul. Și asta îți cere timp.”, a explicat medicul Gheorghe Nodiți, directorul medical al Spitalului Județean Timișoara.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/