Peste 400.000 de euro, în blocurile din centru!

Blocurile 18, 19 şi 20 de pe Strada I.L. Caragiale din Reşiţa vor da un alt aspect zonei centrale, deoarece vor fi reabilitate termic în cadrul unui proiect finanţat în mare măsură de UE şi Consiliul Local.

Primarul Mihai Stepanescu şi Sorin Maxim, directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest, au semnat ieri primul contract de finanţare pentru reabilitarea blocurilor de locuinţe din municipiu. Contractul vizează cele trei blocuri situate lângă staţia de autobuz Nera, în care se află 120 de apartamente, reabilitarea acestora urmând să se realizeze într-un termen de 18 luni. Pentru modernizarea blocurilor 18, 19 şi 20 de pe „I.L.  Caragiale” se vor cheltui puţin peste 415.000 euro, dar cea mai marte parte din aceşti bani, mai exact 60 la sută, va veni din fonduri europene. Diferenţa de 40 de procente va fi suportată, în egală măsură, de municipalitate şi proprietari. „Este vorba despre un proiect amplu, un proiect pilot, singular în Caraş-Severin, prin care noi am atras o sumă considerabilă din bani europeni, prin ADR 5 Vest. Este un prim pas în a atrage bani europeni în vederea reabilitării termice şi energetice a blocurilor din Reşiţa”, a declarat edilul-şef.

Directorul executiv al Direcţiei de Dezvoltare Urbană din cadrul Primăriei Reşiţa, Titiana Cătană, a oferit câteva date tehnice şi a explicat care blocuri pot fi reabilitate după aceeaşi reţetă cu finanţare europeană: „Acest proiect cuprinde în special termoizolarea terasei, reabilitarea faţadei şi a şpaleţilor. Condiţiile de eligibilitate sunt: minim 800.000 de lei pentru o cerere de finanţare, regim de înălţime minim parter plus trei etaje, proiectul tehnic al blocurilor să fi fost elaborat între 1950-1990 şi, bineînţeles, acordul tuturor proprietarilor”. Prin acest proiect se va reduce cu cel puţin 40 la sută consumul de energie.

Directorul ADR Vest are veşti bune şi pentru şefii instituţiilor publice, dar şi pentru cetăţenii celorlalte oraşe din judeţ. „Pe următorul program, care va începe în această toamnă, 2014-2020, discutăm de sume mult mai mari, de tipologie de finanţare extinsă la toate clădirile publice, care înseamnă spitale, şcoli, grădiniţe şi alte edificii, inclusv sediul autorităţilor publice locale, componentă care va avea şi o alocare mult mai generoasă şi va fi extinsă în toate oraşele din regiune. Acum, doar Reşiţa, Arad, Deva şi Timişoara sunt eligibile”, a declarat Sorin Maxim.