Peste 300 de metri cubi de lemn, tăiat ilegal în Caraș-Severin în luna octombrie

În urma controalelor efectuate pe parcursul ultimei săptămâni de către polițiștii cărășeni împreună cu inspectorii silvici de la Garda Forestieră Timișoara în vederea prevenirii și combaterii ilegalităților în domeniul silvic, mai multe transporturi și depozite de material lemnos din județ s-au ales cu amenzi usturătoare și confiscarea masei lemnoase, lipsa documentelor de proveniență reprezentând una din principalele nereguli descoperite.

Primul depozit intrat în vizorul autorităților a fost cel de pe raza orașului Bocșa. Aici s-a constatat că societatea în cauză ar fi expediat cantitatea de 154 metri cubi lemn rotund, de diferite specii și sortimente, fără documente care să ateste proveniența legală. Drept urmare, societatea respectivă a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare 15.000 și s-a dispus confiscarea valorică a materialului lemnos estimat la peste 36.000 de lei.

Nereguli similare au fost constatate la o altă societate de profil din zona Oțelu Roșu care ar fi depozitat în jur de 10 metri cubi lemn foc din specia fag, fără documente care să ateste proveniența legală, cuantumul sancțiunii contravenționale în acest caz fiind de 5.000 de lei și confiscarea fizică a masei lemnoase în valoare de peste 1.500 de lei.

leader board 728 x 90 px

De asemenea, vineri, 9 octombrie, polițiștii au oprit, pentru control, pe o stradă din Oțelu Roșu, un ansamblu de vehicule, format din cap tractor și semiremorcă, care transporta cantitatea de 6,69 metri cubi lemn rotund, în plus față de volumele înscrise în avizele de însoțire. Și în acest caz, polițiștii au aplicat o sancțiune contravențională de 3.000 de lei și au dispus confiscarea fizică a celor 6,69 metri cubi de lemn, estimați la peste 1.200 de lei, pentru care conducătorul auto nu a putut prezenta documente de proveniență și de transport.

Așadar, în urma abaterilor constatate, polițiștii au aplicat un număr de cinci sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 24.000 de lei și s-a dispus confiscarea faptică și valorică a unei cantități totale de peste 330 de metri cubi de material lemnos, de diferite specii și sortimente, în valoare de 69.630 de lei.

La acțiuni au participat polițiști de la Serviciul de Ordine Publică – Compartimentul Combaterea Delictelor Silvice, Serviciul de Investigarea Criminalității Economice și Secțiile de poliție rurale Reșița și Oțelu Roșu.