În această toamnă, digurile și malurile râurilor care au fost afectate de inundațiile din perioada februarie-mai 2019 vor intra în reparații. Lucrările mai importante și cu mai mulți bani vizează Timișul, scopul acestora fiind rezolvarea problemelor de pe cursul Bârzavei și al Timișului, dar investiții se vor face și în Caraș-Severin. În total, Guvernul alocă 3.210.000 de lei pentru Administrația Bazinală de Apă Banat.
De altfel, ABA a finalizat la sfârșitul lunii august licitația pentru realizarea în regim de urgenţă a lucrărilor pentru prevenirea şi înlăturarea efectelor calamităţilor naturale produse de inundaţii. Lucrările de refacere a malurilor și a digurilor vor începe chiar luna aceasta și vizează bazinele hidrografice Bârzava, Timiș, Sebeș și Bistra. Pe lângă consolidarea propriu-zisă a digurilor, se va face și asigurarea secțiunilor de scurgere a cursurilor de apă afectate de inundații pentru punerea în siguranță a localităților riverane, care să nu mai fie afectate de inundații în viitor. Mare parte a banilor va merge în județul Timiș. Ca orașe, sunt vizate Lugojul și Caransebeșul.
„Pentru județul Timiș fondurile alocate sunt în valoare de 2.760.000 lei cu TVA și vor fi direcționate către cele 3 lucrări de investiții care au suferit distrugeri ale malurilor și anume: Punere în siguranță dig mal stâng râu Bârzava – amonte pod rutier Partoș din comuna Banloc, Refacere apărare de mal râu Timiș, intravilan localitatea Lugoj și Refacere consolidare dig mal râu Timiș – aval de podul rutier din Parța. Pentru județul Caraș-Severin s-au primit fonduri de 450.000 de lei pentru 4 lucrări de investiții: Regularizare râu Sebeș la Caransebeș, Regularizare pârâu Zlagna la Caransebeș, Regularizare pârâu Potoc la Caransebeș, Refacere consolidare dig mal stâng pârâul Axin la confluență cu râul Bistra din comuna Obreja. Lucrările vor proteja locuitori din Lugoj, Partoș, Parța, Caransebeș și comuna Obreja, prin reducerea riscului de inundații.”, a precizat directorul ABA Banat, Titu Bojin.
În acest an, inundațiile au avut loc în perioada februarie-mai, una destul de îndelungată, în care debitele hidrologice au crescut puternic.
Sursa foto: radiotimisoara.ro