Peste 26 de milioane de euro pentru un drum județean din Caraș-Severin. Silviu Hurduzeu și Sorin Maxim au semnat astăzi unul dintre cele mai mari contracte de finanțare

Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin a semnat astăzi cel de-al șaselea proiect cu Agenția de Dezvoltare Regională Vest, un proiect cu o finanțare serioasă prin care se vor moderniza 41 de kilometri de drum județean. Cele 3 comune care vor avea cel mai mult de câștigat după concretizarea acestui proiect sunt Teregova, Cornereva și Mehadia.

La sediul Consiliului Județean Caraș-Severin, președintele Silviu Hurduzeu a bifat astăzi o nouă reușită: semnarea celui mai mare contract de finanțare cu Agenția de Dezvoltare Regională Vest. Proiectul „Modernizare DJ608 Plugova (DN6) – Globurău – Costiș – Borugi – Cornereva – Obița – Rusca (DN6)” are o valoare totală de 125.469.840,79 de lei, din care valoarea finanțării nerambursabile este de 121.768.253,62 lei. , iar pe lângă cei 41,377 km de drum modernizat, vor fi realizate 10 podețe noi, fiind prevăzute reparații la 19 poduri. În total, de aceste lucrări se vor bucura peste 11.000 de locuitori din zonă. Perioada de implementare este de 34 de luni.

„Este un drum important, spun eu, din județul Caraș-Severin și totodată este unul dintre cele mai mari contracte de finanțare pe care îl semnăm cu ADR Vest până în acest moment. Este vorba de o porțiune din DJ 608, cel care pornește din DN 6, de la Plugova”, a explicat Silviu Hurduzeu. Cealaltă parte trece prin Teregova, Luncavița, Mehadica și coboară din nou în DN6.

Sorin Maxim, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Vest apreciază eforturile depuse de administrația județeană din Caraș-Severin. În ceea ce privește proiectul semnat astăzi, Sorin Maxim spune că Drumul Județean 608 va suferi o transformare serioasă, nefiind vorba despre simple cârpeli. „Suntem la cel de-al șaselea contract semnat în mod direct între Agenție și Consiliul Județean și mai sunt și altele care sunt în zona de precontractare. Acest drum, care este finanțat în cadrul Axei 6, este mai mult decât o reabilitare, este o modernizare care va aduce, pe lângă elementele de confort în trafic, pentru că acea zonă nu a mai fost de mult acoperită cu finanțare pentru zona de reabilitare, va aduce și o siguranță în trafic, mai ales că, dacă se dorește deschiderea aceasta spre zona turistică, ea trebuie să ofere un alt nivel de siguranță pentru cei care vor vizita zona. Cred că cea mai importantă etapă de acum urmează: zona de implementare. Eu m-aș bucura să meargă cât mai repede partea de proiectare și execuție, pentru că este un drum foarte complex. Mare parte a lucrărilor este în zona de munte și în zona umedă, care va pune la încercare constructorul care va executa licitația”.

La evenimentul de astăzi au participat și doi dintre primarii comunelor care vor avea cel mai mult de câștigat de pe urma implementării acestui proiect: Maria Damian (Teregova) și Nicolae Novăcescu (Cornereva), singurul absent fiind Iancu Panduru (Mehadia), care nu a putut ajunge la întâlnire.

„Pentru noi este un lucru foarte important. Mă gândesc la acest drum de când am devenit primar în comuna Cornereva și după multe încercări de tot felul, cu diverse finanțări, domnul președinte a găsit această rezolvare, să realizăm acest proiect pe fonduri europene. Suntem siguri că se va îmbunătăți calitatea vieții la noi în primul rând, că noi avem o comună foarte frumoasă, dar din păcate acest drum ne-a afectat foarte mult. Nu venea lumea acolo pentru că nu putea să vină, mai ales că aveam și o porțiune de drum închis, din cauza căderilor de pietre. Eu zic că acum se va rezolva totul și vom fi o comună conectată. E păcat să nu fim vizitați, pentru că toată lumea are ce vedea acolo. Pe teritoriul comunei Cornereva sunt cam 27 km, deci e ceva fantastic”, a declarat primarul Nicolae Novăcescu.

„Vreau să felicit echipa care a scris acest proiect. Beneficiem trei localități de acest drum, este o zonă turistică extraordinară, începând de la Barajul Poiana Ruscă, unde este o zonă neexploatată încă turistic, dar cu mare potențial, până la ieșirea în Plugova, în drumul național. Vă mulțumesc și, domnule președinte, așteptăm și cealaltă parte de drum județean: Teregova-Luncavița-Iablanița”, a fost mesajul primarului din Teregova, Maria Damian.

Proiectul are și un aspect aparte: la licitație vor fi scoase proiectarea și execuția la pachet, astfel încât lucrurile să se desfășoare într-un ritm mai alert. Silviu Hurduzeu estimează că în 4 luni va exista deja o firmă câștigătoare.

Până acum, Consiliul Județean a depus proiecte cu o valoare totală de circa 80 de milioane de euro prin Programul Operațional Regional, plus cele depuse pe SUERD, care însumează aproape 40 de milioane de euro, fiind și ele în diverse faze de evaluare sau precontractare.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/