Peste 20 de migranți, depistați de polițiști în două localități din Timiș. Unde voiau să călătorească?

17 sirieni, între care trei minori, au fost depistați de polițiștii de frontieră în timp ce încercau să treacă ilegal frontiera spre Ungaria, călăuziți fiind de un sârb. Călătoria lor a fost oprită de autorități, iar șoferul a fost reținut pentru trafic de migranți.

Cetățenii străini au fost depistați de polițiști ieri, în jurul orei 18, la ieșirea din Giarmata, spre autostrada A1, într-o autoutilitară condusă de un sârb în vârstă de 42 ani. În mașină erau 11 bărbaţi, trei femei şi trei minori. ”Persoanele în cauză au declarat că sunt cetăţeni sirieni, minorii cu vârste cuprinse între un an și şase ani, iar adulţii – între 20 şi 48 de ani. Şoferul autoutilitarei a declarat că urma să primească suma de 100 de euro de la fiecare, după ce îi lăsa în apropierea frontierei cu Ungaria, destinaţia finală a migranţilor fiind ţări din vestul Europei”, se arată într-un comunicat al Poliției de Frontieră Timiș.

Potrivit sursei citate, străinii sunt cercetați pentru trecere frauduloasă a frontierei de stat, iar șoferul – cetățean sârb – este cercetat pentru trafic de migranţi, fiind reținut pentru 24 de ore. El urmează să fie prezentat instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă.

Și în zona localității Teremia Mare, polițiștii de frontieră au găsit doi bărbați, o femeie și un minor din Palestina și Siria care încercau să ajungă ilegal din Serbia în România. Adulții au vârste cuprinse între 25 și 28 de ani, iar copilul are 2 ani. ”Întrucât femeia este însărcinată şi a acuzat o stare de rău, aceasta a fost transportată la spital, în vederea acordării de îngrijiri medicale, în prezent starea ei de sănătate fiind stabilă. Cei în cauză au declarat că au încercat să treacă ilegal frontiera din Serbia în România cu intenţia de a ajunge în ţări din vestul Europei. În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trecere frauduloasă a frontierei de stat, urmând ca la finalizare să fie luate măsurile legale care se impun”, se mai arată în comunicat.

UPDATE Tribunalul Timiș a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a șoferului-călăuză de naționalitate sârbă care voia să îi ajute pe sirieni să treacă ilegal frontiera spre Ungaria. Bărbatul este acuzat de trafic de migranți.

”În data de 31 august, în jurul orei 08.00, în schimbul obținerii sumei de 100 euro de la fiecare migrant, inculpatul S.M. ar fi preluat cu microbuzul din apropierea frontierei româno-sârbe, de lângă localitatea Comloșu Mare din județul Timiș, 17 migranți care au intrat fraudulos în România, transportându-i până în municipiul Timișoara. În seara aceleiași zile, cu aproximativ o jumătate de oră înainte de a fi prins de poliție, inculpatul ar fi preluat același grup de migranți de la adresa din Timișoara unde îi lăsase anterior, intenționând a-i transporta într-un loc de unde migranții urmau să fie îmbarcați într-un automarfar, pentru a părăsi fraudulos România”, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș.

Cercetările continuă în cauză, pentru stabilirea tuturor împrejurărilor comiterii faptei.