Dacă în anii trecuți procentul de promovabilitate n-a făcut cinste județului, în 2015 cei care conduc învățământul speră că lucrurile vor sta mai bine. În acest sens, liceele au trecut prin ample controale, care au vizat modul în care se desfășoară procesul instructiv-educativ.
În multe cazuri, s-a lăsat cu destituiri, dar în această etapă a examenului este interesant de urmărit care vor fi efectele schimbărilor inițiate de conducerea ISJ. La bac, s-au înscris 2183 de elevi, 1842 din seria curentă, iar 341 din seriile anterioare.
“În fiecare sală de examen sunt câte 2 camere de supraveghere, nu sunt probleme de logistică. Probele de competențe sunt organizate în instituția în care au absolvit elevii”, a declarat Ion Moatăr, purtătorul de cuvânt al ISJ Caraș-Severin.
Începând cu probele scrise, vor acestea se vor desfășura în centre de examen. “Până la această oră, proba orală de limba și literatura română se desfășoară în condiții normale, noi suntm pregătiți din punct de vedere logistic, nu sunt probleme”, a precizat inspectorul pentru Express de Banat.
În paralel, la nivel național, peste 3.200 de polițiști acționează suplimentar pentru desfăşurarea în condiții de liniște și siguranță a examenului național de Bacalaureat. Pentru prevenirea evenimentelor negative şi asigurarea desfăşurării în condiţii de linişte şi siguranţă a examenelor, șeful Poliției Române, chestorul general de poliție Petre Tobă, a dispus suplimentarea dispozitivului curent care acționează pentru liniștea și siguranța comunității.
Astfel, pe durata examenului național de Bacalaureat, 3.224 de poliţişti vor acționa, zilnic, suplimentar faţă de activităţile dispozitivelor curente din teren. Din totalul efectivelor suplimentare care asigură măsurile de ordine în zona unităţilor de învăţământ, 1.800 de poliţişti sunt de la structurile de ordine publică, iar 588 sunt poliţişti de la rutieră, restul fiind de la alte structuri ale Poliției Române. Echipajele din teren vor acţiona pentru a depista şi lua măsurile legale faţă de persoanele care, prin comportamentul sau activităţile pe care le desfăşoară, afectează climatul de siguranţă publică.
În acest sens, cele 1.900 de centre de examinare sunt incluse în itinerariile de patrulare ale polițiștilor. De asemenea, poliţiştii rutieri vor acţiona pentru fluidizarea traficului rutier, prevenirea accidentelor rutiere, precum şi a ambuteiajelor. Efectivele Poliţiei Române sunt în teren pentru menținerea unui climat de ordine şi siguranţă publică şi fluidizarea traficului rutier, în zona unităţilor de învăţământ, astfel încât examenul național de Bacalaureat să se desfășoare în condiții de normalitate.