Se restaurarează monumentele istorice!

Alocarea banilor pentru restaurarea monumentelor istorice din Caraș-Severin poate fi catalogată drept o premieră pentru județ. Asta pentru că, după Revoluție, Ministerul Culturii a avut alte priorități. Pe lista monumentelor sunt trecute cinci obiective.

După ce ani de zile a stat într-un con de umbră pentru mai marii de la centru, istoria județului este pusă acum în lumină printr-o serie de proiecte de restaurare a monumentelor vechi de sute de ani. Numai în ultimul an, pe lista obiectivelor ce urmează să intre în reabilitare au fost cuprinse cinci monumente. „În 22 de ani nu au fost restaurate atâtea monumente ca acum. Suma care ajunge în județ, după ce trecem de toate etapele de proiectare, se ridică la peste 15 milioane de euro”, a spus Ljubița Raichici, directorul Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național. Mai exact, acestea sunt Vila Elisabeta de la Băile Herculane, Muzeul de Etnografie și al Regimentului de Graniță de la Caransebeș, Mănăstirea de la Baziaș, din secolul al XIII-lea și sediul Episcopiei Caransebeșului. De asemenea, recent, oficialii de la cultură au aflat și vestea că linia de cale ferată care leagă Oravița de Anina este pe lista de așteaptare a UNESCO și primește finanțare.

Obiective de milioane
Până acum, lucrările sunt în curs de derulare la Băile Herculane, la Vila Elisabeta. De asemenea, Mănăstirea de la Baziaș a trecut de etapa de proiectare și se apropie cu pași repezi de execuția lucrărilor. Obiectivul a primit un milion de euro pentru restaurare. În ce privește restul lucrărilor, trebuie să depășească etapa birocratică, astfel încât să ajungă la execuția propriu zisă a lucrărilor. „Tot ce ține de noi este gata, sperăm să înceapă execuția lucrărilor cât mai repede”, a spus directorul de la cultură.

FOTO: www.banaterra.eu

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/