Peste 1.000 de contracte de finanțare au fost semnate în Caraș-Severin în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020. Valoarea acestora depășește 100 de milioane de euro. Proiectele i-au determinat pe mulți tineri să rămână sau să se întoarcă la sat, în gospodăriile părintești.
Măsurile forfetare, măsurile adresate tinerilor fermieri, modernizării fermelor de subzistență, precum și parte din investițiile non-agricole au avut cea mai mare accesare la nivelul județului Caraș-Severin. „Este un lucru îmbucurător, pentru că au contribuit la menținerea tinerilor în sate sau la întoarcerea unora către sate. Avem beneficiari IT-iști care, având specificul activității lor și putând munci de la domiciliu, s-au întors în gospodăriile părintești și încearcă să-și modernizeze aceste gospodării. Lucru îmbucurător că tinerii care din diverse motive de eligibilitate nu au reușit să acceseze «Tânărul fermier», nu au renunțat la ideea de a-și moderniza exploatațiile, gospodăriile părintești și au accesat și submăsura «Fermă de subzistență». Din cele peste 400 de contracte de acolo, 35% – peste 115 – sunt tineri sub 40 de ani. Iată că și Programul Național de Dezvoltare Rurală contribuie la ceea ce înseamnă menținerea tinerilor sau întoarcerea acestora către spațiile rurale.”, a explicat Nicolae Verindeanu, directorul Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, în cadrul celei mai recente ședințe de Colegiu Prefectural.
„Pe măsurile de investiții veți constata că, din păcate, din cauza condițiilor de eligibilitate, nu avem un număr de proiecte atât de mare pe cât au fost pe vechiul ciclu financiar, dar și acolo, în zona Oravița, o zonă cu potențial agricol, sunt investiții în ceea ce înseamnă procesarea și marketingul produselor agricole, ca exemplu fabrica de nutrețuri combinate care s-a finalizat în Vărădia, cu finanțare din FEADR.”, a mai subliniat șeful OJFIR.
Este de evidențiat faptul că până la 15 octombrie, gradul de absorbție a fondurilor din FEADR, (raportul dintre valoarea contractată și valoarea plătită) la nivelul județului Caraș-Severin este de 79,12%.
În județ au fost depuse 1.821 de cereri de finanțare cu o valoare publică de 151.454.059 de euro. Au fost selectate pentru finanțare 1.188 de proiecte. S-au contractat 1.100 de proiecte, cu o valoare publică de 71.266.588 de euro, iar plățile efectuate către beneficiari se ridică la valoarea de 54.821.293 de euro.
În ceea ce privește UAT-urile din Caraș-Severin, situația se prezintă astfel:
Datorită acestor investiții, s-a reușit reabilitarea prin covor asfaltic a 115 kilometri de drumuri comunale, 8,5 km de rețea de canalizare nouă, 14 km de extindere de canalizare, aproape fiecare UAT și-a achiziționat câte un buldoexcavator sau un tractor necesar deszăpezirii sau altor activități, s-au modernizat cămine culturale și a fost modernizat și un monument istoric la Slatina Timiș.
Principalele probleme întâmpinate în implementare au fost lipsa sau slaba dotare logistică, în special la beneficiarii mici (fermele de subzistență), lipsa cadastrului general, lucru care a dus la un grad mai mic de depunere a cererilor de finanțare, obținerea cu greutate a documentelor necesare pentru implementare (ex. autorizația de construire) și lipsa cofinanțării.
„Am avut și 33 de contracte reziliate din diverse motive, unele nereușind să își îndeplinească în condițiile contractuale obiectivele pe care și le-au asumat. Una peste alta, eu zic că este o activitate bună, având în vedere potențialul agricol al județului care nu este chiar unul foarte mare, comparativ cu cele două județe din regiune, Timiș și Arad.”, a mai spus Nicolae Verindeanu.