La final de sezon turistic, Autoritatea Națională pentru Turism a dat o lovitură cruntă firmelor de profil din țară. Peste 1.000 de agenții de turism au rămas fără licență, cele mai multe pentru că nu au putut prezenta polița de asigurare în cazul insolvenței sau falimentului.
Autoritatea Națională pentru Turism a închis porțile a 1.138 de agenții din țară. Principalul motiv este lipsa poliței de asigurare în cazul insolvenței sau falimentului, document pe care agenții economici au fost somați să le transmită. Dacă unele dintre ele au cerut de bună voie suspendarea activității, știindu-se cu anumite nereguli, celor mai multe le-a fost retrasă licența de către autoritatea centrală. Chiar și așa, mulți agenți economici reclamă că nu au știut de obligația legală de a trimite către ANT o copie cu polița de asigurare sau au invocat primirea târzie a înștiințării prin e-mail sau prin poștă/curier.
Potrivit listei întocmite de Autoritatea Națională pentru Turism, în Caraș-Severin 8 agenții au, de săptămâna aceasta, lacătul pe ușă. Și nu pentru că ar fi solicitat ele asta, ci pentru că așa a decis ANT. Este vorba despre 5 agenții de turism din Reșița și câte una din Caransebeș, Moldova Nouă și Glimboca.
ANT anunță însă că agențiile de turism își pot recupera oricând licența, imediat ce transmit polița de asigurare. În plus, clienții agențiilor respective nu au de suferit. Singurele „victime” sunt angajații agențiilor de turism în cauză.
În județul Caraș-Severin, mai există 13 operatori economici care funcționează în continuare, în cazul lor documentația fiind în regulă. Acestea activează în Reșița, Oravița, Caransebeș și Oțelu Roșu.
Listele publicate de Autoritatea Națională pentru Turism sunt în curs de actualizare, așa că lucrurile se pot schimba. Un lucru este cert: potrivit ANT, în Caraș-Severin nu a existat nicio firmă de turism care să fi cerut radierea de bună voie. Pentru toate cele 8 menționate mai sus, licența a fost retrasă din oficiu.