Pesta porcină: Două focare din județul Timiș au fost stinse! Restricții ridicate cu anumite condiții!

Două focare de pestă porcină africană depistate, la începutul lunii martie, în județul Timiș au fost stinse. Decizia a fost luată în urma unei ședințe convocate astăzi de prefectul Liliana Oneț, la solicitarea Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor Timiș a decis stingerea focarelor de pestă porcină africană din localitatea Cadar, comuna Tormac și de la Mănăstirea Șag – Timișeni, comuna Giroc. Au fost ridicate restricțiile sanitar-veterinare din cele două zone, dar trebuie respectate anumite condiții.

„Se ridică restricțiile sanitare veterinare privind mișcarea suinelor pentru exploatațiile non-profesionale din zona de protecție și supraveghere cu respectarea următoarelor condiții: suinele să fie identificate, mișcarea să se facă după solicitarea avizului sanitar-veterinar la DSVSA Timiș, întocmirea documentelor sanitare veterinare de către medicul veterinar de liberă practică împuternicit de la Circumscripția Sanitară Veterinară de Asistență”, au transmis reprezentanții Prefecturii Timiș.

Înainte de a fi depistate cele două focare, au fost identificate cazuri de pestă porcină africană la o fermă din Bucovăț. Acest lucru s-a întâmplat în 29 februarie, iar în 1 martie peste 50 de porci au fost uciși de autorități.