Pesta porcină, confirmată în județele Timiș și Arad! Măsuri severe de carantină!

Autoritatea Națională Sanitară și pentru Siguranța Alimentelor a confirmat în cursul zilei de astăzi prezența virusului pestei porcine africane la porcii dintr-o gospodărie din localitatea Belinț, situată la doar câțiva kilometri de Lugoj, precum și la porcii dintr-o gospodărie din Arad.

„În urma confirmării diagnosticului, de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgență. Gospodăriile afectate au fost plasate sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, precum și dezinfecția exploatației. Din investigațiile preliminare, animalele din cele două județe proveneau de la o persoană din Bihor. În ambele cazuri porcinele nu erau identificate cu crotalii auriculare şi nici însoțite de documente sanitare veterinare, medicii veterinari din circumscripțiile respective nefiind anunțați de aceste tranzacții, fapt ce constituie o încălcare gravă a legislației. Cazul se află în continuare în cercetarea autorităților sanitare veterinare județene şi ale organelor de politie. Investigațiile vor continua şi în zilele următoare”, au transmis oficialii ANSSA.

Pentru a preveni răspândirea bolii, Centrele Locale de Combatere a Bolilor au adoptat planul de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane. D.S.V.S.A. Timiş și Arad reiau solicitările către crescătorii de porcine să nu procedeze la achiziții de porcine neidentificate prin crotalii şi fără a fi însoțite de documentele sanitare veterinare obligatorii. Orice mișcare a porcinelor, din exploatațiile de origine către alte locații, se poate efectua doar după anunțarea, în prealabil, a medicului veterinar din circumscripția sanitară veterinară locală.

De asemenea, orice caz de moarte sau îmbolnăvire a animalelor din gospodărie trebuie adus imediat la cunoștința autorităților sanitare veterinare. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, mai face precizarea că pesta porcină africană nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, singurele specii afectate fiind porcii domestici și mistreții.

Vă reamintim că zilele trecute 23 de porci din cei 25 cumpărați de la Giroc au murit într-o gospodărie din Belinț, ceea ce a declanșat suspiciunea de pestă porcină.