Analiştii financiari anticipează o depreciere a leului în raport cu moneda euro atât în următoarele 6 luni, cât şi în intervalul decembrie 2017 – decembrie 2018. Totodată, e de aşteptat ca şi rata inflaţiei în următorul an să fie mai mare decât cea înregistrată în 2017.
Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România a urcat ucat foarte ușor în noiembrie, cu 0,7 puncte, după cinci luni consecutive de scădere, ajungând la valoarea de 44,1 puncte, analiștii financiar anticipând o depreciere a leului în următoarele luni. Evoluția indicelui este urmarea creșterilor ambelor componente ale indicatorului: indicatorul condițiilor curente a fost de 59,7 puncte, valoare în creștere cu 0,6 puncte, în timp ce indicatorul anticipațiilor a crescut cu 0,8 puncte până la valoarea de 36,3, potrivit Mediafax.
În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, este de remarcat că peste 90% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni. Astfel, valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,6891 (în creștere cu 470 pips față de valoarea înregistrată în exercițiul anterior), în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7329 (valoare în creștere cu 512 pips față de cea înregistrată în luna anterioară).
Rată anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (decembrie 2018/decembrie 2017) a înregistrat o valoare medie de 3,38% (valoare mai mare cu 0,62 puncte procentuale față de cea înregistrată în exercițiul anterior). De asemenea, toți participanții anticipează o majorare a ratei inflației în următoarele 12 luni.
Sunt de remarcat (consistente cu anticipațiile de majorare a ratei inflației) anticipațiile de majoare a ratelor de dobânda la leu atât pentru scadențele pe termen scurt (3 luni), cât și pentru cele pe termen mediu (5 ani), 100% și, respectiv, 98% dintre participanții la sondaj anticipând această evoluție. Astfel rată medie a ROBOR cu scadență de 3 luni anticipată peste 12 luni este 3,25% (valoare în creștere cu 0,62 puncte procentuale față de valoarea înregistrată în exercițiul anterior), iar yield-ul la obligațiunile suverane denominate în lei cu scadență de 5 ani este de 4,74% (valoare în creștere cu 0,70 puncte procentuale față de exercițiul anterior).
Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică, lansat de către CFA România în luna mai 2011 reprezentă un indicator care cuantifică anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un an. Indicatorul de încredere macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească) este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la condițiile curente – referitoare la mediul de afaceri și piață muncii, precum și anticipațiile, pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piață muncii, evoluția venitului personal la nivel de economie și evoluția averii personale la nivel de economie.
CFA România este asociația profesioniștilor în investiții din România, în mare parte dețînători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrată de CFA Institute (UȘA). În prezent, CFA România are peste 215 de membri.