„Perspectivele îngrijorătoare ale economiei pe termen mediu și lung nu pot fi evitate prin măsurile populiste pe care PSD le ia acum”

Deputatul PNL Marilen Pirtea consideră că măsurile de creștere a salariilor bugetarilor luate de Guvernul PSD afectează serios piața muncii din România. Parlamentarul de Timiș spune că astfel se creează așteptări de venituri mai mari și pentru sectorul privat, iar firmele își pierd angajații pentru instruirea cărora au investit resurse.

Pirtea spune că tendința de mobilitate ocupațională rămâne accentuată în țara noastră. „Recentul studiu asupra percepțiilor față de locul de muncă, publicat de portalul specializat BestJobs, arată că tendința spre o mobilitate ocupațională ridicată rămâne accentuată în România, completând seria factorilor care generează o presiune semnificativă asupra actualului Guvern, care își vede invalidate politicile guvernamentale. Măsurile haotice luate de PSD au dezechilibrat piramida salarială internă, cu efecte economice negative”, spune deputatul.

Liberalul spune că românii rămân atrași și de ideea plecării la muncă în străinătate. „Semnalul major provine din intenția majorității românilor, reprezentați de cei care au răspuns în acest sondaj, care afirmă că sunt deciși ca în acest an să-și schimbe locul de muncă sau să ceară o mărire salarială. Interesul acestora pentru un job în străinătate rămâne ridicat, având în vedere o medie salarială mult peste cea din economia internă. Șase din zece respondenți la acest sondaj (efectuat în perioada 1 – 13 septembrie 2019, pe un eșantion de 1.105 de utilizatori de internet) declară că au în plan să își caute activ alt loc de muncă, în timp ce jumătate dintre respondenți au spus că au de gând să ceară o mărire salarială de cel puțin 20%. Mai mult, 44% din angajații din economia românească și-ar da demisia pe loc dacă ar găsi în altă parte un salariu între 500 și 1.000 de euro, iar alți 33% ar accepta o ofertă salarială între 1.000 și 2.000 de euro, ceea ce confirmă o hipertemperatură în piața muncii, cifrată la 8 din 10 angajați ce vulnerabilizează structurile ocupaționale în care se află prin tendința de a migra ocupațional”, punctează politicianul.

Pirtea spune că migrația salariaților afectează economia reală. „Semnalul este deosebit de grav, știute fiind costurile ridicate și termenele lungi ale pregătirii personalului, economia reală fiind prima lovită prin măsurile haotice luate de PSD, care au afectat profund piramida și echilibrul salariilor dintre angajații la stat și cei din companiile private, deschizând o foarfecă salarială record. Angajații tind, cum e și firesc, să migreze ocupațional spre locuri de muncă din ce în ce mai bine plătite, iar creșterea accelerată a salariilor pentru cei din sectorul public nu a făcut altceva decât să amplifice acest efect de contagiune și amplificare a aspirațiilor pentru mulți din cei peste patru milioane și cinci sute de mii de salariați din sectorul privat”, punctează Marilen Pirtea.

Parlamentarul PNL consideră că diferența dintre salariile bugetarilor și cele din privat ar trebui compensată printr-o stimulare reală a economiei. „Fără a compensa foarfeca salarială creată între sectorul public și cel privat, cu ajutorul unor politici publice coerente, prin care să stimuleze economia, cu efecte recurente pozitive și pentru economia sectorului privat intern, guvernanții se limitează doar la efectele electorale ale măsurilor de creștere salarială din sectorul bugetar. Însă perspectivele îngrijorătoare ale economiei pe termen mediu și lung nu pot fi evitate prin măsurile populiste pe care PSD le ia acum, pentru a se salva în fața dezastrului electoral iminent din următoarele luni”, a mai spus Pirtea.