Perspectiva tinerilor români asupra călătoriilor în următoarele luni ale anului 2021

Anul 2020 a fost un an provocator atât pentru adulți, cât și pentru tineri. O mulțime de oameni au rămas fără locul de muncă și fără oportunități de a pleca în străinătate pentru studii sau vacanțe. COVID-19 a avut un impact major asupra vieții de zi cu zi – iar asta nu e o surpriză – de la purtarea măștilor faciale în spațiile publice până la păstrarea distanței. I-am întrebat pe români despre planurile lor pentru următoarele luni ale anului 2021 – dacă intenționează să călătorească și, dacă da, în interiorul României sau în străinătate.

Mulți tineri din și din afara României au participat la concursul european pentru tineri călători. Scopul concursului este de a le acorda tinerilor un abonament care le permite să călătorească gratis cu trenurile, pentru o perioadă de 30 de zile în Uniunea Europeană. Cei care au câștigat permisul în 2020 au decis să își amâne călătoriile până în 2021 cu speranța că atunci restricțiile nu vor mai fi așa severe.

Ștefania, o tânăra de 19 ani din Bacău, susține: „Aștept cu nerăbdare să folosesc permisul DiscoverEU de anul trecut. Vreau să călătoresc mai mult în România, deoarece noi, ca elevi (în școală sau universitate), putem lua trenul gratuit în toată țara. Acesta este un avantaj. Singurul dezavantaj este că infrastructura trenurilor nu este ideală, astfel încât durează mult timp pentru a parcurge distanțe foarte mari (cum ar fi 600 km în 12-13 ore în cel mai bun caz). În ceea ce privește călătoriile în afară României – nu voi accepta anul acesta fără a vizita cel puțin o țară. Cu siguranță voi analiza restricțiile dacă trebuie să rămânem în carantină când ajungem într-o țară etc. Suedia este o opțiune bună, deoarece nu au avut restricții și cred că este mai ușor să vă plimbați și să vedeți unele locuri. De asemenea, au avut mai puține cazuri decât țara noastră dacă ne uităm la numărul populației și îl comparăm cu numărul de cazuri. Belarusul este o țară pe care mi-ar plăcea să o vizitez o dată, dar nu cred că este grozavă în acest moment, deoarece există o mulțime de tensiuni politice și proteste și nu știu cât de sigur ar fi acest lucru.”

leader board 728 x 90 px

„Mi-aș dori să pot folosi biletul DiscoverEU vara, dar vreau să călătoresc în siguranță. Cu toate acestea, nu fac încă niciun plan. Dacă nu pot călători în UE, aș putea alege să călătoresc în țară.”, spune Miruna – un locuitor din Buzău, în vârstă de 19 ani.

„În acest moment, sper că voi putea călători în afara țării cu DiscoverEU. Sper că sunt sănătos, astfel încât să pot călători, dar nu pot spune că planific ceva, întrucât îmi place să fac lucruri mai spontane.”, adaugă Elena – o tânără de 19 ani din Onești.

Majoritatea tinerilor intenționează să călătorească vara – în iunie, iulie și august. Deocamdată nu vor să-și riște siguranța și să își pună în pericol sănătatea. Unii dintre ei doresc, de asemenea, să vadă scăderea cazurilor de COVID-19 datorate implementării noului vaccin, care a început la sfârșitul lunii decembrie 2020.

„Plănuiesc să călătoresc primăvara și vara, în afara României, dar și aici dacă avem voie și dacă vedem o scădere în cazurile din cauza eliberării vaccinului COVID. Sperăm că 2021 este anul în care începem să călătorim din nou.”, speră Dan – un tânăr de 19 ani din Brașov.

Isabela, o tânăra de 19 ani din Oradea, împărtășește: „Cel mai rapid plan de a călători în străinătate ar fi undeva în iulie sau august pentru călătoria mea Interrail. Pentru că am un prieten care se mută în orașul meu cu Erasmus la sfârșitul lunii februarie, aș vrea să călătoresc puțin cu el la începutul / mijlocul primăverii prin România.”

„În timpul pandemiei, am călătorit doar în țară. Din cauza restricțiilor vamale, am ales să rămân calm pe toată perioada pandemiei, dar sperăm că 2021 va fi un an mai bun și că turismul va funcționa.”, adaugă Ștefan – un tânăr de 19 ani, rezident al României, care în prezent studiază în Olanda.

Autor: Wiktoria Drezner
Traducere: Dan Trisca