Corona pune femeile care solicită avortul la un risc suplimentar

În țările de pe glob, virusul corona a înrăutățit condițiile pentru femeile care au nevoie de avort. Legile care decid ce poate face o femeie cu corpul ei diferă de la țară la țară. COVID-19 a influențat situația în multe cazuri.

O barieră defectă reconstruită

Una dintre acestea este SUA – o țară în care peste 25 de milioane de oameni au fost infectați cu virusul și peste 400.000 au murit. În lumina pandemiei furioase, un judecător a decis în iulie că anumite medicamente care nu puteau fi achiziționate decât personal ar putea fi acum livrate acasă la pacient. Această nouă reglementare a inclus pilula pentru avort „Mifepriston”. Un medicament care înainte de pandemie trebuia cumpărat personal chiar dacă femeile îl puteau lua singure acasă fără supraveghere medicală.

leader board 728 x 90 px

Acum, în ultimele sale săptămâni de putere, administrația Trump a solicitat ridicarea acestei noi ordine. O ridicare care a fost acum acordată de instanța supremă prea conservatoare. Sonia Sotomayor, unul dintre cei trei judecători liberali ai instanței, a declarat că această hotărâre reprezintă o povară „irațională, nejustificată și nerezonabilă” pentru femei.

În mai 2020, mai multe grupuri care reprezentau mii de medici, inclusiv Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi, au dat în judecată administrarea de alimente și medicamente (FDA) tocmai din acest motiv. Deoarece expune femeile la un risc suplimentar pentru sănătate dacă trebuie să părăsească casa pentru o pastilă pentru avort, care ar putea la fel de bine să fie livrată acasă.

Berlin – ultima soluție pentru femeile poloneze

Dar nu trebuie să călătorim peste tot Oceanul Atlantic pentru a vedea cum afectează pandemia situația femeilor care doresc întreruperea sarcinii. Din 1993 avortul a fost ilegal în Polonia, cu excepția a trei situații. Dacă sarcina prezintă un pericol pentru viața mamei sau a copilului, dacă sarcina este rezultatul violului sau al incestului sau dacă fătul prezintă o probabilitate mare de dizabilități severe. Ultima situaţie a fost exclusă ca motiv al avortului legal în octombrie 2020 de către curtea constituțională poloneză.

La o călătorie cu trenul de 40 € distanță se află Berlin împreună cu un set complet diferit de legi care permite femeilor să avorteze, dacă doresc sau au nevoie.

„Echipa de vis Aborcyjny” este un grup de oameni care simt consecințele acestor condiții agravate. Grupul formează cel mai cunoscut loc de consultanță și sprijin din Polonia pentru femeile care se gândesc la determinarea unei sarcini.

O hartă a posibilităților

În 2019, revista „Marea Neagră” a prezentat povestea unei românce aflate într-o situație similară. După ce a descoperit prețul unui avort în Germania, a decis să întreprindă procedura în țara sa natală. Un plan care s-a dovedit a fi mai dificil decât se anticipase, deoarece în timp ce spitalele din România nu pot refuza să facă avorturi, medicii pot. Această situație a condus la o anchetă a echipei „Marea Neagră”, desfășurată în toată țara. Rezultatele au fost prezentate sub forma unei hărți a României care arată toate spitalele publice cu secții de ginecologie. În Reșița ar fi Spitalul Județean de Urgență, în care 80% dintre medici au răspuns „Da” reporterelor de sex feminin care se presupune că au nevoie de întreruperea sarcinii. Un procent destul de ridicat, având în vedere că, potrivit „Mării Negre”, 30% din spitalele chestionate nu au angajat nici măcar un singur medic care ar efectua un avort legal.

Surse:
https://www.theguardian.com/world/2021/jan/13/us-supreme-court-reinstates-restrictions-abortion-pill
https://www.spiegel.de/politik/ausland/usa-pille-fuer-abtreibung-muss-nach-supreme-court-urteil-wieder-persoenlich-abholen-a-2e2203c3-1f4e-42b4-a6fd-aa7a61a4f00e
https://www.fda.gov
https://www.worldometers.info/coronavirus/country/us/
https://www.tagesspiegel.de/themen/reportage/ungewollt-schwanger-und-dann-wie-corona-polnischen-frauen-den-ausweg-berlin-versperrt/26791924.html
https://theblacksea.eu/stories/quarter-hospitals-romania-are-refusing-legal-abortions/

Autor: Amelie Sztatecsny
Traducere: Dan Trisca